Traktor Bab1

Beograd,14.12.2020. Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić najavio je danas da će i naredne godine država nastaviti podršku zadrugarstvu i da će pomoći od 50 do 60 zadruga, pre svega poljoprivrednih.

Krkobabić je novinarima, uoči sastanka sa predstavnicima zadružnih saveza i stručnjacima, posvećenog daljem razvoju zadrugarstva u Srbiji, naveo da će pomoć prvi put dobiti i turističke i socijalne zadruge.

On je rekao da zadrugari mogu da očekuju pomoć u prvom kvartalu naredne godine, preciziravši da sredstva neće biti namenjena za izmirenje starih obaveza ili dugova zadruga, već samo za nabavku opreme, podizanje višegodišnjih zasada i nabavku osnovnog stada.

Ministar je ukazao na to da će iznos pomoći za novoformirane zadruge i dalje biti 7,5 miliona dinara, a za postojeće zadruge 15 miliona dinara, naglasivši da je cilj da se osnaži ekonomski potencijal gazdinstava

Pomoć selu, kako je objasnio, sastojaće se i od otkupa napuštenih kuća u Srbiji koje će se ustupati mladim poljoprivrednicima, a radiće se i na obnovi zadružnih domova i domova kulture i sportske infrastrukture.

Krkobabić je naveo da je ideja da se za početak sve usmeri na pet okruga na jugu i jugoistoku Srbije, odnosno na rubna i brdsko-planinska područja.

On je uputio poziv svim lokalnim samoupravama u Srbiji da se uključe u ove projekte i pomognu obnovu sela, istakavši da će resorno ministarstvo raditi na uspostavljanju zakonodavnog okvira za dalji rad i opstanak na selu kao i na definisanju pravca strateškog razvoja kako bi se krenulo u izradu strategije o selu.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE