PodrskaEU Fabrici Matic1220

Beograd,15.12.2020. Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici razgovarali su juče o trenutnoj ekonomskoj situaciji i izgledima za privredni oporavak nakon pandemije.

Matić je, ističući da je Srbija posvećena evropskom pridruživanju, poručila da je za nas ključno dostizanje evropskih standarda i podrška Evropske unije na tom putu.

Sagovornici su konstatovali da je EU najveći trgovinski partner Srbije i njen prvi investitor, kao i da trgovina treba da ostane snažan pokretač daljeg privrednog rasta.

Fabrici je, u skladu sa tim, naglasio da je EU posvećena pružanju pomoći Srbiji da se brzo oporavi od kovid krize, kao i da nedavno usvojeni ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan predstavlja snažan podsticaj i podršku trgovini i ulaganjima u regionu.

Nova posvećenost Srbije pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizaciji je pozitivan korak i EU je spremna da pomogne u tom procesu, poručio je on i dodao da geografski položaj Srbije, pored glavnih logističkih koridora, jača njenu ulogu regionalnog trgovinskog čvorišta.

Učesnici sastanka su ukazali i na značaj uloge digitalne agende za pospešivanje oporavka, posebno imajući u vidu to da je digitalna industrija jedna od privrednih oblasti sa najvećim rastom u Srbiji i da može da bude katalizator za dalji rast.

U tom kontekstu, Matić je kao prioritetne projekte navela izgradnju širokopojasne infrastrukture u ruralnim područjima i računarske mreže u školskim objektima u Srbiji.

To što je Srbija prigrlila digitalnu ekonomiju predstavlja važan resurs da se iskoriste prilike koje donosi ekonomsko-investicioni plan, posebno u digitalnom povezivanju, uzimajući u obzir i posvećenost stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta, rekao je Fabrici.

Srbija je, kako je podsetio, već pokazala da je posvećena digitalnoj agendi inspirisanoj EU, ukazavši na pozitivna dostignuća od Digitalnog samita u aprilu 2019. u Beogradu, gde je potpisan regionalni sporazum o romingu.

Na sastanku je bilo reči i o inicijativama za jačanje turizma u Srbiji, koji je posebno pogođen kovidom.

Ministarka je prenela zahvalnost na dosadašnjoj tesnoj saradnji i pozitivnim efektima bespovratne pomoći EU od 15 miliona evra za projekat „Kulturno nasleđe i turizam“, čiji je cilj da poveća konkurentnost srpske privrede kroz ulaganje u tržišno orijentisane inovacije i podsticanje razvoja turizma kao pokretača privrednog napretka, posebno u istočnoj Srbiji.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE