Brus panorama17

Brus 18.07.2021. Sredstvima iz budžeta opštine Brus koji "pune" stanovnici preduzetnici i privrednici opštine Brus kroz poreze, takse i ostala davanja,kao i ostali stanovnici Srbije kroz dotacije Vlade, predloženo je da se finansiraju besplatni udžbenici za 114 đaka prvaka koji će na jesen krenuti u škole na teritoriji opštine Brus.

Predlog je dobar i neverovatno je da nije bilo takvih i sličnih predloga i u prethodniim periodima kao na primer 2018. godine kada je prvi razred upisivalo 95 učenika.

Ono na šta se ne obraća pažnja već godinama i ne postoje dugoročni planovi u Opštini Brus to je broj učenika koji upisuju prvi razred kao i odliv stanovništva sa teritorije opštine Brus prema kojima bi se preduzimali konkretni koraci - da sada zanemarimo koja stranka je vršila ili vrši lokalnu vlast direktno ili indirektno.
O ovom problemu, konkretno za blaževački kraj, pisao je prof istorije Radoljub Jotić u leto 2014. godine a tekst je objavljen 2015. godine na sajtu BrusONLINE i povremeno ponavljan, odnosno obnavljan - tekst možete pročitati na linku OVDE.

Predlog o finansiranju besplatnih udžbenika najverovatnije će usvojiti Opštinsko veće kao i odbornici Skupštine Brus a u delo sprovesti Načelnik, odnosno zamenik načelnika Opštinske uprave na radost đaka i njihovih roditelja. Ali ne treba zaboraviti, kao što je pričala sadašnja lokalna vlast u predizbornoj kampanji 2020. godine, sredstva u budžetu su sredstva svih građana a ne pojedinaca koji su izabrani ili postavljeni na različte funkcije i upravljaju trošenjem novca uz tog budžeta. Ta lica imaju dužnost i obavezu da za svoj rad i trošenje novca podnose periodično i javno detaljne izveštaje prvenstveno građanima i to preko lokalnih zakonodavnih organa koji su izabrani posle održanih izbora.

Što se tiče besplatnih udžbenika akciju na tu temu je pokrenuo profesor Aleksandar Kavčić, inžinjer i naučnik, putem Fondacije Alek Kavčić i već postoje besplatni udžbenici, lektire i knjige za osnovnu školu u PDF formatu a mogu se naručiti i štampani po veoma povoljnoj ceni. Naravno, kako kažu u Fondaciji Alek Kavčić, stvar je samo da se školski odbori i škole izjasne da će učenici koristiti udžbenike koji su u ponudi besplatni.
O mogućnosti besplatnih udžbenika, knjiga i lektire za osnovnu školu Fondacije Alek Kavčić pogledajte na linku OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE