MinFinRS

Beograd 23.01.2022. Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali pozvao je obveznike eFiskalizacije da se u narednih 8 dana prijave za subvencije za uvođenje novih fiskalnih kasa, s obzirom na to da rok za prijavu ističe 31. januara, a one koji su ih nabavili da ne čekaju s njihovim instaliranjem.

Mali, koji je prisustvovao predstavljanju novih fiskalnih uređaja koji su dostupni na tržištu za prelazak na novi model eFiskalizacije, rekao je da je imao konstruktivan sastanak sa proizvođačima fiskalnih uređaja i softvera za njih.

Izuzetno sam zadovoljan ovim čime su naša pamet i industrija izašli, imamo 109 softverskih i hardverskih rešenja, istakao je Mali.

Takođe, on je pozvao obveznike da se prijave što pre, jer je svega 8 dana ostalo do isteka roka za državne subvencije od 100 evra za fiskalnu kasu i 100 evra za svako prodajno mesto.

Sada ima 104.000 prijavljenih obveznika, isplaćeno je 84.000 subvencija. Još 10 dana je ostalo do isteka roka za prijavljivanje za tu vrstu pomoći i nećemo ga produžavati, naveo je ministar finansija.

On je podsetio, takođe, i na to da je kraj aprila krajnji rok za uvođenje novog sistema fiskalizacije i obratio se i onima koji su već nabavili nove uređaje.

Veliki broj obveznika je kupio nove uređaje, a nisu ih priključili čekajući neki krajnji rok. Molim vas da to uradite što pre, jer je problem što ovi ljudi neće imati dovoljno ekipa na terenu u aprilu da sve povežu i da sve sisteme stave u funkciju pre isteka roka, upozorio je on.

Mali je naglasio da su koristi od fiskalizacije velike, zato što nova tehnološka rešenja omogućavaju efikasniju borbu protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

Ministar finansija je najavio da će do kraja godine biti uveden i novi sistem elektronskih faktura i ocenio da će to, uz eFiskalizaciju, potpuno promeniti način rada platnog sistema u Srbiji.

On je iskazao zahvalnost direktorki Poreske uprave Dragani Marković i njenim saradnicima koji su, u saradnji s proizvođačima fiskalnih uređaja i softvera za njih, izneli projekat eFiskalizacije.

Mali je rekao da je na sastanku s proizvođačima fiskalnih uređaja dobio veliki broj saveta kako da Ministarstvo finansija edukuje građane.

Na novom računu imate QR kod koji, kada skenirate mobilnim telefonom, odmah dobijete informaciju o tome da li je validan ili nije. Time se zajedno borimo protiv sive ekonomije, odnosno otkrivamo u istom trenutku da li račun valja, odnosno da li je neko u sivoj zoni ili plaća poreze i radi po zakonu, naglasio je Mali.

Ministar finansija je najavio i da će do kraja ove godine Ministarstvo organizovati nagradnu igru za građane u digitalnom formatu, sa novim fiskalnim računima koji imaju QR kod.

On je dodao da će narednih nedelja Ministarstvo finansija nastaviti s promovisanjem novog sistema fiskalizacije, kao i prodajnih objekata koji su postali njegov deo.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE