zastavasrbija

Beograd 05.07.2022. Republička izborna komisija (RIK) objavila je danas konačne rezultate parlamentarnih izbora, održanih 3. aprila, prema kojima će najviše mandata u novom sazivu parlamenta imati lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" - 120, na osnovu 1.635.101 osvojenog glasa.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je izborna lista "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije" osvojila 38 mandata ili 520.469 glasova, dok je lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" dobila 31 mandat, sa 435.274 glasa.

U republičkom parlamentu naći će se i izborna lista "Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" sa 15 mandata, kao i "Moramo-Akcija-Ekološki ustanak" sa 13.

Lista "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici" i lista Boška Obradovića imaće po 10 mandata.

Izborna lista Saveza vojvođanskih Mađara imaće pet mandata, dok će tri poslanička mesta imati lista "Muftinijin amanet" Usamea Zukorlića.

Po dva mandata pripala su listama "Zajedno za Vojvodinu" i SDA Sandžaka.

Od trenutka proglašenja konačnih rezultata, počinje da teče rok od 30 dana za sazivanje Skupštine Srbije.

Proglašenje konačnih rezultata odlagano je zbog izbornog mesta u Velikom Trnovcu u opštini Bujanovac, gde je zbog nepravilnosti, nesuglasica i dojava o bombi glasanje održano čak pet puta.

Dimitrijević je naveo i da je na izbore izašlo ukupno 3.810.559 birača, od 6.502.307, koliko ih je upisano u birački spisak.

Glasanje je obavljeno na 8.267 biračkih mesta, pri čemu su utvrđena i 112.722 nevažeća glasačka listića.

Po formiranju novog parlamenta, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove vlade Srbije.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE