PK DrusCentar0722b

Prokuplje 18.07.2022. Društveni centar u Prokuplju u kom će biti pružane usluge podrške za povratnike po Sporazumu o readmisiji, kao i lokalno stanovništvo svečano je otvoren u četvrtak 14. jula.

Centar u okviru kog će se pružati informacije o mogućnosti uspešne reintegracije i merama podrške svim licima koja se vraćaju u Srbiju po Sporazumu o readmisiji ali i lokalnom stanovništu kome je potrebna podška za uključivanje u tržište rada, kao i uslovima regularne migracije u Nemačku renoviran je zajedničkom donacijom Nemačke i Ambasade Japana Društvu Roma u Prokuplju.

PK DrusCentar0722a

Ceremoniji su prisustvovali Nj.E. g. Takahiko Кacumata, Ambasador Japana u Srbiji, g. Кristijan Šiling, šef Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu, Stana Božović, džavna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ninoslav Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić.

Nj.E. g. Takahiko Кacumata podsetio je da je se projekat realizuje kao rezultat dogovora postignutog na samitu Japana i Nemačke.

“Danas sa zadovoljstvom možemo da vidimo rezultate realizacije ovog značajnog projekta ovde u Prokuplju koji jača odnos između naših zemalja i ovog regiona. Ovom donacijom Vlade Japana, u ukupnom iznosu od preko 50.000 evra, Udruženje Roma Prokuplje dobilo je beneficije od rekonstrukcije Doma kulture u Prokuplju. Projekat je obezbedio prostor za okupljanje i nove inicijative romske zajednice, kao i bolje uslove za učenje povratnika i lokalnog stanovništva. Jako želimo da novi Društveni centar služi za promociju sposobnosti i mogućnosti Roma u društvu”, naveo je Nj.E.g. Kacumata.

Kristijan Šiling je istakao da su inkluzija i integracija najugroženijih grupa od suštinskog značaja u svakoj demokratiji.

“Nemačka ovde ima odgovornost ne samo da pruži podršku već i da gradi mostove. To se odnosi i na upravljanje migracijama, sa fokusom na one koji se vraćaju u Srbiju i pokušavaju da se reintegrišu i doprinesu sopstvenom društvu. Imamo tu odgovornost jer u opštinama kao što su Žitorađa, Merošina i Prokuplje podaci pokazuju da je Nemačka dominantna zemlja po tražiocima azila sa 81%”, naveo je Šiling i dodao da se 61% odsto njih vraća u Srbiju.

On je rekao da je 77% povratnika iz ovih opština nezaposleno te da im je potrebna pomoć da bi se u potpunosti integrisali, kako Srbija ne bi izgubila ogroman potencijal – ekonomski i socijalni.

“Ali to je nešto što možemo popraviti samo zajedno, u bliskom partnerstvu sa opštinama, sa ministarstvima i jakim partnerima kao što je Japan. Zbog toga je Nemačka razvojna saradnja uložila preko 150 miliona evra širom sveta u poslednje 3 godine za pružanje pomoći povratnicima”, naveo je Šiling.

Nemačka ja za renoviranje Društvenog centra u Prokuplju donirala 56.000 evra.

“Čestitam i gradonačelniku Prokuplja na podršci koju pruža građanima. Mi sprovodimo politiku Vlade Srbije, i obaveze kada je reč o evropskim integracijama, a svi ti zakoni su i na nivou loklanih samouprava, odnosno implementiraju se tamo gde je stvaran život”, navela je državna sekretarka Stana Božović.

Ona se, u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i ocijalna pitanja zahvalila Nemačkoj i Japanu na podršci i izdvojenoj donaciji i ​​istakla je da je reč o veoma važnom projektu za građane i građanke Prokuplja.

“Vaš doprinos je doprinos svakom pojedincu, da ga ohrabri, pomogne, da ga uključi. Podrška koju pružate lokalnim zajednicama utiče na razvoj tih zajednica i razvoj Srbije”, rekla je Božović i dodala: “Srbija je zemlja u kojoj svi građani imaju jednaka prava i jednake mogućnosti, i gde je zabranjen svaki vid diskriminacije”.

Predsednik nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić istakao je da su od ukupnog broja povratnika iz inostranstva čak 65 odsto njih Romi.

“Romi u Prokuplju će imati još jedno divno mesto gde će se okupiti, družiti, informisati o načinima ostvarivanja svojih prava ali i edukovati i promovisati našu bogatu romsku kulturu i tradiciju. Posebno je važno što će aktivnosti koje će se ovde održavati pomoći Romima povratnicima iz inostranstva da se lakše reintegrišu”, rekao je Nakić.

Ninoslav Jovanović državni sekretar u ministarstvu za ljudska i manjinska prava istakao je da su rekonstrukcijom i opremanjem Centra za povratnike i lokalno stanovništvo osnažene čitave porodice, kao i da se stvaraju uslovi da ostvare svoja ljudska prava, omugućavaju bolji uslovi života i socijalna inkluzija.

“Želim da se zahvalim našim japanskim i nemačkim prijateljima na društveno odgovornom ponašanju i višedecenijskoj podršci koju nesebično pružaju građankama i građanima Srbije, današnji događaj je samo još jedan dokaz više”, rekao je Jovanović.

Projekat “Podrška (re)integraciji povratnika i lokalnog stanovništva kroz pružanje usluga socijalnog centra Prokuplje” sprovodi se u okviru programa „Migracije za razvojˮ Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE