ParlamentRS0520

Beograd, 17.11.2022. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali najavio je da bi Vlada danas trebalo da usvoji predlog budžeta za 2023. godinu, koji će se pred narodnim poslanicima naći 5. decembra.

Mali je, gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije, rekao da će predloženi budžet od sutra biti u skupštinskoj proceduri i poslanici će imati 15 dana da ga analiziraju, a 5. decembra treba da počne rasprava.

On je napomenuo i da je spremno petnaest zakona o poreskoj politici, uz izmene Zakona o eFakturama, naglasivši da su prvi stub budžeta sredstva za povećanje plata i penzija, drugi stub su investicije, a treći energetika.

Novca ima za povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, uz povećanje minimalca od 14,3 odsto, a imaćemo prosečnu platu od 720 ili 730 evra naredne godine, ukazao je ministar, uz napomenu da je u budžetu novac za povećanje penzija od januara 12,1 odsto, što je povećanje od 20,8 odsto računajući i novembar ove godine.

Mali je, navodeći da se nastavlja rasterećenje poreza na zaradu, istakao da će biti povećan neoporezivi deo dohotka sa 19.300 na 21.712 dinara.

Ne odustajemo ni od jedne investicije, grade se bolnice, auto-putevi, a 6,8 odsto BDP-a je u kapitalnim investicijama, idemo sa visokim stopama ulaganja u infrastrukturu, naglasio je on.

Ministar je naveo da se država bori da obezbedi dovoljno gasa i struje, napomenuvši da je u poslednjih godinu dana cena električne energije na svetskom tržištu porasla deset puta.

Mali je, ocenjujući da je budžet i razvojni i štedljiv, objasnio da se investira u razvoj infrastrukture, jer je to jedini održivi način rasta ekonomije.

Takođe, on je preneo da je planirani BDP 68 milijardi evra i podsetio na to da je 2012. godine bio 33,7 milijardi evra.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE