Min GradjSaobrac

Beograd 05.03.2023. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić potvrdio je 3. marta da je doneo odluku o izboru jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Ovčarsko-kablarske klisure, kao i na jugu i zapadu Srbije, kojima će biti ukupno dodeljeno 1,4 milijarde dinara iz budžeta radi sufinansiranja razvojnih infrastrukturnih projekata.

Vesić je u izjavi za Televiziju „Pink” napomenuo da je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za devet gradova i opština, u okviru dva velika programa – integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure i južne i zapadne Srbije, raspisan 4. januara.

On je precizirao da je za sufinansiranje razvojnih projekata u Ovčarsko-kablarskoj klisuri opredeljeno 235 miliona dinara, Grad Čačak dobiće 71,16 miliona dinara za izgradnju vidikovca na Kablaru, dok je 3,74 miliona dinara izdvojeno za parterno uređenje jezgra Ovčar banje.

Takođe, kako je dodao, 27,5 miliona dinara namenjeno je projektu izgradnje kapije dobrodošlice na ulazu i izlazu iz zaštićenog područja Ovčarsko-kablarske klisure, kao i 32,5 miliona dinara za izgradnju staze na desnoj obali jezera Međuvršje.

Ministar je naveo da će Opština Lučani za rekonstrukciju saobraćajnice sa odmaralištem i biciklističkom stazom, sa izgradnjom mosta, od države dobiti 100 miliona dinara.

Kada je reč o dodeli sredstava za sedam opština na jugu i zapadu Srbije, u ukupnoj vrednosti od 1,16 milijardi dinara, Vesić je potvrdio da će od te sume Opština Lebane dobiti 194 miliona za projekat izgradnje centra za posetioce Caričin grad, dok je za Leskovac izdvojeno 77 miliona dinara za izgradnju regionalnog inovacionog startap centra Leskovac.

Pored toga, kako je rekao, država će Opštini Bojnik pomoći sa 36,4 miliona dinara za izgradnju amfiteatra na platou kod sportske hale, dok će za Medveđu izdvojiti 151,3 miliona za rekonstrukciju i dogradnju Rimskog kupatila, a za Kulturni centar u Sijarinskoj banji 117,1 milion dinara.

Prema njegovim rečima, za sufinansiranje projekta izgradnje saobraćajnog prilaza ka srednjovekonoj tvrđavi „Maglič” i za izgradnju replike srednjovekovnog sela sa pratećim sadržajima opredeljeno je 451,25 miliona dinara.

Grad Prokuplje će za uređenje kolovoza i trotoara u okviru regulacije Ulice Milena Jovanovića dobiti od države 48,5 miliona dinara, a za rekonstrukciju Ulice Arsenija Čarnojevića 73,1 milion dinara, predočio je on i dodao da će država sufinansirati i izgradnju Vizitorskog centra u Đavoljoj varoši sa 16,2 miliona dinara.

Programi integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure i južne i zapadne Srbije deo su politike ravnomernog regionalnog razvoja zemlje, što je ključno za dalji napredak Srbije, naglasio je Vesić i iskazao zahvalnost predsednici Vlade Ani Brnabić na podršci za realizaciju ovih programa.

On je rekao da je na čelu Radne grupe za program integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure bila pomoćnica ministra za međunarodne odnose i evropske integracije Tanja Popović, dok je Radnu grupu za program integralnog razvoja južne i zapadne Srbije vodio državni sekretar Dragan Stevanović.  
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE