BrusPanorama 0717GP

Brus 21.07.2023. Opštini Brus je kroz program LIID odobreno 1.626.898 evra namenjenih jačanju i razvoju lokalne saobraćajne infrastrukture.

Francuska agencija za razvoj (AFD) i Svetska banka zajednički finansiraju projekat vredan 265,2 miliona evra sa ciljem unapređenja kapaciteta 145 jedinica lokalne samouprave (JLS) u Srbiji za razvoj i izgradnju zelene, inkluzivne i održive infrastrukture mobilnosti i urbani razvoj. Projekat je zvanično danas otpočeo u Beogradu u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Projekat razvoja lokalnih institucija i zelene infrastrukture u Republici Srbiji (LIID) predstavlja inovativni paket finansiranja lokalnih samouprava osmišljen kao odgovor na zahtev vlasti Srbije za podsticanjem ravnomernog lokalnog razvoja i povećanjem atraktivnosti svih regiona zemlje, sa fokusom na lokalnu mobilnost. Ova inicijativa doprineće jačanju mreža javnog saobraćaja i podstaći primenu načela aktivne mobilnosti u urbanističkom planiranju kroz aspekte poput pešačkih i biciklističkih staza.

Jedinicama lokalne samouprave pružiće se i tehnička pomoć za unapređenje efikasnosti planiranja i realizaciju lokalnih investicija, kao i za korišćenje i održavanje lokalne infrastrukture. Uz tu podršku, JLS će moći da usvoje kvalitetne planske okvire, poboljšaju pružanje usluga, unaprede integraciju klimatskih pitanja u urbanističko planiranje i povećaju svoj kapacitet za pristup eksternim izvorima finansiranja.

Ovaj projekat će pozitivno uticati na kvalitet života svih građana Srbije tako što će na održiv način doprineti smanjenju društvene i regionalne nejednakosti, pospešiti pristup tržištima, povećati zaposlenost i unaprediti pružanje osnovnih usluga.

„Ovim projektom naglašavamo svoje opredeljenje pružanju podrške ciljevima lokalnog razvoja u Srbiji. Ova aktivnost dokaz je snage bilateralnih odnosa između naših dveju zemalja i, kroz mobilizaciju finansijskih sredstava i stručnog znanja, doprinosi i daljem jačanju naših međusobnih veza, čemu su posvećene i najviše vlasti naše zemlje“, rekao je Pjer Košar (Pierre Cochard), ambasador Francuske u Srbiji.

Ova zajednička aktivnost će poomoći lokalnim samoupravama u Srbiji da razvijaju i upravljaju otpronim mrežama lokalnih puteva i infrastrukturom mobilnosti.

Nikola Pontara (Nicola Pontara), direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji, rekao je:

„Ovaj projekat je ključni korak u pravcu podsticanja razvoja praktičnih i zelenih rešenja u oblasti mobilnosti, unapređenja pristupa tržištima, povećanja zaposlenosti i podizanja kvaliteta osnovnih usluga za sve građane Srbije. Sa zadovoljstvom krećemo na ovo putovanje zajedno sa vlastima Srbije i AFD-om.“

Dominik Otberg (Dominique Hautbergue), regionalni direktor AFD za Zapadni Balkan, dodao je:

„Kao predstavnici AFD, ponosni smo što sarađujemo sa vlastima Srbije i Svetskom bankom na izradi i realizaciji ovog inovativnog projekta koji će doprineti jačanju mreža javnog prevoza i podstaći aktivnu mobilnost, čime će gradovi Srbije postati prijatnija i ekološki prihvatljiva mesta za život.“

Ovaj projekat, koji sufinansiraju AFD (u iznosu od 176,8 miliona evra) i Svetska banka (88,4 miliona evra), realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije, a u toku naredne četiri i po godine njegovog sprovođenja biće opredeljena finansijska sredstva za 145 JLS u Srbiji.

Više o Francuskoj agenciji za razvoj

Grupa AFD doprinosi realizaciji politika Francuske u oblastima održivog razvoja i međunarodne solidarnosti. Članice Grupe su Francuska agencija za razvoj (Agence Francaise de Développement, AFD), koja finansira javni sektor, nevladine organizacije i istraživanje i obuku, njen ogranak „Proparko“ (Proparco), koji je posvećen saradnji sa privatnim sektorom i agencija za tehničku saradnju „Ekspertiz Frans“ (Expertise France). Grupa finansira, podržava i omogućava tranzicije neophodne radi nastanka pravičnijeg i otpornijeg sveta. Grupa AFD je na Zapadnom Balkanu prisutna od 2019. godine sa zadatkom da pruži podršku zemljama regiona u ispunjavanju standarda EU i sprovođenju Pariskog sporazuma o klimatskim promenama kroz inkluzivni i niskougljenični rast. Grupa AFD je do danas opredelila preko 1 milijardi evra za inicijative u regionu Zapadnog Balkana, od čega 560 miliona evra samo u Srbiji. Više informacija na linku OVDE

Više o Svetskoj banci

Svetska banka obezbeđuje finansijska sredstva, globalno znanje i dugoročnu posvećenost radi pružanja podrške zemljama niskog i srednjeg nivoa dohotka da eliminišu siromaštvo, ostvare održiv razvoj i ulažu u stvaranje prilika za sve građane. Nas čine Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), najveća razvojna banka na svetu, i Međunarodna razvojna asocijacija (IDA), jedan od najvećih izvora finansiranja za najsiromašnije zemlje sveta. Zajedno sa drugim institucijama članicama Grupe Svetske banke i partnerima u javnom i privatnom sektoru pomažemo da se iznađu rešenja za globalne izazove 21. veka u svim značajnijim sektorima razvoja. Na dohvat ruke nam je svet u kome niko ne živi u siromaštvu i svako ima priliku za bolji život.

Opština Brus je kroz program LIID odobreno 1.626.898 evra namenjenih jačanju i razvoju lokalne saobraćajne infrastrukture što će doprineti i boljim uslovima života stanovnika opštine.
izvor:rs.ambafrance.org


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE