rrrz fotoPericM

Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj Republike Srbije svoje aktivnosti usmerava na smanjenju razlika između okruga i regiona a u tu svrhu tokom 2024. godine opredelilo je direktna finansijska sredstva u iznosu od 315 miliona dinara koja će biti namenjena za realizaciju razvojih projekata u jedinicama lokalnih samouprava.

S obzirom na to da je ravnomerni regionalni rast i razvoj od suštinskog značaja, Vlada je kroz projekte uz ostala ministarstva koja takođe doprinose ravnomernom regionalnom razvoju izdvojila milijarde dinara, a ta ulaganja će se naročito intezivirati kroz program „Skok u budućnost 2027" kroz koji će se posebno ulagati u infrastukturne projekte u regionima širom naše zemlje.

„Naša ulaganja su bila usmerena na izgradnju i opremanje industrijskih i poslovnih zona koje su važne za dovođenje investitora, a koji su jedan od glavnih pokretača rasta i razvoja. Pored toga, ulagali smo u preduzetništo – pre svega mladih, žensko preduzetništvo i preuzetništvo osoba sa invaliditetom. Međutim, razvoj ima i svoju socijalnu dimenziju pa smo ulagali u socijalnu infrastukturu – domove kulture, kulturne centre, kao i u putnu i komunalnu infrastrukturu jer je to od velikog značaja za građane, izjavio je nedavno ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek gostujući u centralnoj informativnoj emisiji televizije Happy, Telemaster dodavši da je kabinet u 2023. godini realizovao 91 projekat.

On je takođe istakao da se razlike između regiona i izmedju okruga konačno smanjuju u Srbiji poređujući današnje analize i one iz 2015. godine, jer se permanento radilo na izgradnji infrastukture u svim regionima, a potom na dovođenja investitora što je ključno za rast i razvoj.

„Kada je u pitanju demografuja tu nažalost imamo negativne demografske trendove, što je situacija u celom regionu, međutim Srbija ima bolju stopu fertiliteta i u odnosu na pre nekoliko godina, kada je stopa bila 1,5, sada iznosi 1,63 i ima tendenciju ka rastu. Ono što nas raduje je i broj povratnika u našu zemlju, tako da demografska situacija može da se popravi ali samo kroz dalja ciljana ulaganja u ekonomsku, poslovnu, putnu i socijalnu infrastrukturu koja je važna za obezbeđivanje sadržaja kako bi ljudi ostajali u malim mestima", dodao je Ministar Đerlek.

Projekti koje je finansiralo Ministarstvo za regionalni ravnomerni razvoj od životnog su značaja za građane, naročito komunkalni i infrastukturni projekti koji doprinose kvalitetu života. Radi se o putevima koji povezuju sela sa gradskim urbanističkim centrima, potom izgradnji vodovodne mreže koja je veoma važna naročito za vodosnadbevanje meštana u visinskim naseljima koja nisu imali adekvatno vodosnabdevanje.

„Podjednako smo ulagali u opštinama Srbije na jugu, istoku, zapadu i u odnosu na 2015. godinu, mi smo razlike među regionima ne samo zaustavili, već ih i smanjujemo što je rezultat dobrog vođenja države i dobrog rada Vlade Republike Srbije", dodao je Ministar Edin Đerlek.

Novi javni poziv je raspisan i opštine mogu aplicirati sa razvojnim projektima. Ministarstvo očekuje da će i ove godine realizovati mnogobrojne projekte u svim okruzima i regionima - više na linku OVDE
izvor i foto:rrrz.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE