SoBrus 050424a

Sednica lokalnog parlamenta opštine Brus koja je održana 05. aprila 2024. godine imala je na Dnevnom redu 64 tačke o kojima su raspravljali i odlučivali odbornici SO Brus.

Po utvrđivanju kvoruma počeo je radni deo sednice čitanjem predloženog Dnevnog reda, koji su odbornici dobili uz radni materijal, da bi potom usledio predlog dopunskih 8 tačaka koje su uvrštene u Dnevni red u celini odlukom većine odbornika (OVDE).

SoBrus 050424b

Kao prva tačka bila je Usvajanje Izvoda iz zapisnika sa konstitutivne i prve sednice Skupštine opštine Brus održane 05. februara 2024. godine koje su odbornici usvojili većinom glasova (OVDE).
Zatim su ustanovljeni predlozi OIK Brus o prestanku mandata odborniku Skupštine opštine Brus, koji su podneli ostavke, potvrđivanje mandata 6 novih odbornika Skupštine opštine Brus i polaganje zakletve (OVDE).

Odbornici su kao treću tačku razmatrali nacrt Odluke o prvom rebalansu budžeta opštine Brus za 2024. godinu na koju je amandman predložila Odbornička grupa "GG Dr Duta - Brus Brusjanima" da se sredstva za poljoprivredu i ruralni razvoj poveća sa 8.000.000 na 15.000.000 dinara a sredstva bi se koristila za upravljanje rizicima 7.600.000 dinara, investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstva 5.000.000 dinara i regresi 2.400.000 dinara. U obrazloženju amandmana navedeno je da "preko 70% stanovnika opštine Brus se direktno ili indirektno bavi poljoprivredom i potrebno je podržati taj sektor kroz subvencije za opremu, mašine, za osiguranje, kupovine laboratorije za analizu..."

Zatim su odbornici razmatrali predloge o angažovanju lica za obavljanje eksterne revizije Završnog računa opštine Brus za 2023. godinu,  o izmeni odluke o javnim parkiralištima i o obrazovanju Štaba za vanredne situacije na teritoriji opštine Brus.

Osma tačka je bila razmatranje Odluke o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u Predškolskoj ustanovi „Pahuljice" Brus za 2024. godinu.

Tačke dnevnog reda od 9. do 25. razmatrane su objedinjeno a glasanje je bilo pojedinačno. Razmatrano je o usklađenosti finansijskih planova Predsednika opštine Brus, Skupštine opštine Brus, Opštinskog veća opštine Brus, Opštinske uprave opštine Brus, Opštinskog pravobranilaštva opštine Brus, Štaba za vanredne situacije, Fonda za zaštitu životne sredine, Fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj" Brus, Osnovne škole „Vuk Karadžić" Blaževo, Srednje škole Brus, Predškolske ustanove „Pahuljice" Brus, Centra za kulturu Brus, Ustanove za fizičku kulturu „Sportski centar" Brus, Centra za socijalni rad Brus, Doma zdravlja Brus za 2023. godinu sa Odlukom o drugom rebalansu budžeta opštine Brus za 2023. godinu kao i usklađenog finansijskog plana Centra za socijalni rad Brus za 2024. godinu sa Odlukom o budžetu opštine Brus za 2024. godinu

Po završenom razmatranju usledilo je glasanje po tačkama pojedinačno

Odbornici su potom usvojili i izveštaje o radu Narodne biblioteke Brus i Centra za socijalni rad Brus za 2023. godinu kao i plan i program rada Centra za kulturu Brus, Centra za socijalni rad Brus i Ustanove za fizičku kulturu „Sportski centar" Brus za 2024. godinu.

Većinom glasova odbornika usvojen je Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Brus za 2024. godinu, o davanju pomoći Miji Đidiću iz Milentije, o izmeni rešenja o obrazovanju Saveta za migracije opštine Brus.

Odbornici su većinom glasova usvojili i predloge o razrešenju i imenovanju vršioca dužnosti direktora ustanove za fizičku kulturu „Sportski centar" Brus i razrešenju i imenovanju vršioca dužnosti direktora Centra za kulturu Brus.

Zatim su većinom glasova prisutnih odbornika usvojeni predlozi o imenovanju Odbora za ekonomski razvoj, privredu i finansije SO Brus, Odbora za društvene delatnosti SO Brus, Odbora za urbanizam, građevinarstvo, stambeno-komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine SO Brus, Odbora za propise i upravu SO Brus, Odbora za predstavke i pritužbe SO Brus, Odbora za rodnu ravnopravnost i socijalnu inkluziju SO Brus.

Većinom glasova odbornika SO Brus usvojen je predlog o razrešenju i imenovanju Opštinske izborne komisije opštine Brus u stalnom sastavu kao i razrešenja i imenovanja Upravnog odbora Centra za kulturu Brus, Upravnog odbora Narodne biblioteke Brus, Nadzornog odbora Narodne biblioteke Brus, Upravnog odbora Centra za socijalni rad Brus, Upravnog odbora ustanove za fizičku kulturu „Sportski centar" Brus, Nadzornog odbora ustanove za fizičku kulturu „Sportski centar" Brus, Školskog odbora Sredne škole Brus, Upravnog odbora Turističke organizacije opštine Brus i Nadzornog odbora Turističke organizacije opštine Brus.

Takođe, većinom glasova odbornika usvojen je i predlog razrešenja i imenovanja poverenika pojedinih Mesnih zajednica u opštini Brus

Potom su odbornici usvojili dopunske tačke dnevnog reda i kao 64. tačka dnevnog reda bila su odbornička pitanja gde su odbornici postavili pitanja kao i predlog koji je dala Odborničke grupa „Grupa građana Dr DUTA Brus Brusjanima da se "Zbog celokupne situacije u opštini Brus, finansijskog stanja i informacija koje se čuju u javnosti da opština nije u stanju da finansira proslavu mature srednjoškolaca, što je činila do sada svake godine, odbornici, postavljena i izabrana lica u opštini Brus, odreknu  dnevnice odnosno svojih primanja u visini odborničke dnevnice, kako bi se tim sredstvima kao i svake godine maturantima pomoglo da proslave svoju maturu."
Na taj predlog replicirao je Nikola Zbiljić, šef odseka za Društvene delatnosti koji je podsetio odbornike da je prilikom obeležavanja Dana "Srednje škole" u Brusu predsednik opštine rekao da će lokalna samouprava pomoći srednjoškolcima u proslavi mature (OVDE).

Ono što je, između ostalog, možda bilo zanimljivo na održanoj sednici je to da tokom sednice nije pominjano brojno stanje odbornika - kako pri utvrđivanju kvoruma tako i tokom glasanja (Za, Protiv ili Uzdržan), već su sve tačke usvojene Većinom, što je verovatno po prvi put na sednicama lokalnog parlamenta opštine Brus od juna meseca 2012. godine.

Službeni list opštine Brus koji je objavljen povodom održane sednice SO Brus 05. aprila 2024. pogledajte na linku OVDE
N.Miljković izvor:SO Brus i brus.ls.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE