poverenicaBrankicaJ0424

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture jer stavljaju u neopravdano nepovoljniji položaj osobe lošijeg imovinskog stanja i nižih prihoda.

U saopštenju iz kabineta Poverenice navedeno je:

U predlogu za ocenu ustavnosti Poverenik je posebno istakao da ove odredbe uskraćuju mogućnost da se građani i građanke neposredno obrate Službi za katastar dolaskom na šalter ili putem pošte, već se ovom organu moraju isključivo obratiti preko e-šaltera, pri čemu ispravnost dokumentacije koja se prilaže moraju prethodno da provere profesionalni korisnici (advokati i geodetske organizacije). Ono što je izvesno da će ovaj način podnošenja zahteva, pored isključivanja velikog broja građana dovesti i do njihovog dodatnog finansijskog opterećenja jer će pored republičkih administrativnih taksi morati da plate i usluge advokata i geodetskih organizacija, objašnjava poverenica.

Ovakvo zakonsko rešenje umanjuje dostupnost Službi za katastar nepokretnosti i posebno neopravdano nepovoljnije pogađa, pre svega, siromašne građane i one sa manjim prihodima. Poverenica kaže da naizgled neutralna odredba, posredno diskriminiše i može da dovede u neopravdano nepovoljniji položaj i pojedine pripadnike drugih ugroženih grupa koje su inače u većem riziku od diskriminacije i siromaštva, kao što su osobe sa invaliditetom, stariji, građani koji žive u manje razvijenim i ruralnim područijima, Romi i dr. a takođe isključuje i osobe koje nemaju tehničke mogućnosti i digitalne veštine.

Jedno od osnovnih načela Ustava Republike Srbije, kao i Zakona o zabrani diskriminacije je da svi moraju biti pred zakonom jednaki i da je zabranjena diskriminacija po bilo kom osnovu, pa i po osnovu imovnog stanja. Pored toga ovakvom odredbom krše se i osnovna načela postupka, kao što su načelo zaštite prava stranaka i ostvarivanja javnog interesa, pomoći stranci, kao i načelo delotvornosti i ekonomičnosti postupka, dodaje Janković.

U predlogu za ocenu ustavnosti i zakonitosti ukazano je da prilikom propisivanja određenog uslova koji važi za sve, treba uzeti u obzir da se ne sme zanemariti činjenica da određena grupa lica, zbog svog ličnog svojstva ima drugačiju poziciju ili situaciju, i da ukoliko se ta situacija ne uvaži ona može dovesti do nejednakog tretmana. Kako se ovo ne bi događalo jako je važno da se u fazi pripreme zakona i drugih opštih akata ispoštuje procedura i traži mišljenje od svih relevantnih organa, što u konkretnom slučaju nije urađeno. Pored toga, poverenica podseća i na propisanu obavezu za sve organe javne vlasti iz Zakona o zabrani diskriminacije, a to je da se prilikom pripreme propisa uradi procena uticaja propisa na socioekonomski ugrožena lica.

izvor i foto:ravnopravnost.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE