SOBrus sala03191

Brus,01.04.2019. Skupština opštine Brus, kao  najviši organ opštine koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti, utvrđene Ustavom, zakonom i statutom od avgusta 2018. funkcioniše sa 28 umesto sa 29 odbornika, kako je predviđeno Statutom lokalnog parlamenta, a sve je počelo smenom zamenika predsednika opštine Brus aprila meseca 2018. godine.

Na 14. sednici SO Brus koja je održana 27. aprila 2018. godine odlukom većine odbornika smenjen je zamenik predsednika opštine Brus, Aranđel Stojković, a na tu funkciju izabrana Jasmina Savić, zamenik predsednika SO Brus.
Tako je do naredne sednice ostao upražnjen jedan odbornički mandat koji je prema Zakonu o lokalnim izborima trebao da bude vraćen upravo smenjenom zameniku predsednika opštine Brus jer prema čl. 48 Zakona o lokalnim izborima "Kandidatu kome je bio dodeljen mandat odbornika, a kojem je mandat prestao zbog preuzimanja funkcije predsednika opštine ili gradonačelnika, odnosno zamenika predsednika opštine ili zamenika gradonačelnika, mandat se ponovo dodeljuje u istom sazivu skupštine jedinice lokalne samouprave..."

SOBrus15 150618ab

Na 15. sednici SO Brus koja je održana 15. juna 2018. godine skupština SO Brus je većinom glasova odbornički mandat dodelila Radoju Lukiću a Stojkoviću je ostalo da se žali Upravnom sudu što je on i učinio jer  pravo na podnošenje žalbe na odluke skupštine jedinice lokalne samouprave o prestanku mandata odbornika i potvrđivanju mandata odbornika ima odbornik, odnosno lice kome je donošenjem te odluke povređeno pravo na mandat (odbornik), odnosno na zakonu zasnovani interes za potvrđivanje mandata (kandidat za odbornika).
Na samom početku radnog dela sednice odbornik SNS Slobodan Vidojević upitao jekako je moguće da prilikom prozivanja odbornika i utvrđivanja kvoruma bude prozvan i odbornik kom tek treba da bude dodeljen mandat napomenuvši da je to mimo Statuta SO Brus.

SOBrus16 100818ab
Na 16. sednici SO Brus koja je održana 10. avgusta 2018. godine odbornik SNS, Slobodan Vidojević upitao je predsednika SO Brus da li je bio dužan da obavesti odbornike pre usvajanja zapisnika sa prethodne sednice SO Brus da je odlukom Upravnog suda poništena 1 tačka Dnevnog reda prethodne sednice o dodeli odborničkog mandata i potom za skupštinskom govornicom pokazao dokument presude Upravnog suda sa komentarom "da je još nije istekao rok da se postupi po toj presud..." i prešao na diskusiju po tački Dnevnog reda.

SOBrus 091118

Na 17. redovnoj sednici SO Brus, koja je održana 09. novembra 2018. godine, posle usvajanja Dnevnog reda u celini, a pre početka rada po tačkama, za reč se javio odbornik SNS Slobodan Vidojević upitavši predsednika SO Brus "Koliko u ovom trenutku Skupština opštine Brus ima odbornika jer jedan od odbornika nije prozvan?":

Na istoj sednici su smenjeni predsednik i zamenik predsednika Opštinske komisije Brus, Goran Despotović i Dragana Mladenović, a umesto njih izabrani - za predsednika OIK Brus Andrija Nestorović, javni opštinski pravobranilac, i za zamenika predsednika OIK Brus Branko Radivojević, zamenik sekretara SO Brus. Tom prilikom novoizabrani predsaednik OIK Brus, Andrija Nestorović, zahvalio se odbornicima na ukazanom poverenju i rekao da će se truditi da svoj posao radi u skladu za zakonima Republike Srbije.

SOBrus19 sednica181218

Na 19. sednici SO Brus koja je održana 18. decemba 2018. godine u skupštinskoj sali je bio prisutan i  bivši zamenik predsednika opštine Brus, Aranđel Stojković.
SO Brus19 181219mandat1On je došao na sednicu kako bi upitao predsednika SO Brus pred odbornicima da li će i kada lokalna skupština uvažiti odluku Upravnog suda i doneti odluku o vraćanju odborničkog mandata jer svako odlaganje donošenja odluke ide na štetu budžeta opštine Brus.

SO Brus19 181219mandat2
Predsednik SO Brus, dr Milan Panić, odgovorio je Stojkoviću "da su odbornici upoznati sa svime i da će dobiti odgovor...". Ubrzo je data pauza kako bi skupštinsko obezbeđenje udaljilo Stojkovića iz sale.

SO Brus19 181219mandat3
U nastavku rada 19. sednice SO Brus za reč se javio odbornik SNS Slobodan Vidojević koji je sa skupštinske govornice upitao predsednika SO Brus kada će biti rešen problem oko tog imenovanja 29. odbornika i da skupština konačno radi u punom sastavu kako stoji u Statutu i Zakonu o lokalnoj samoupravi napomenuvši da zbog odugovlačenja donošenja odluke budžet opštine Brus može biti opterećen plaćanjem odštete odborniku koji je uskraćen za svoja prava. 

Brus SO20 2802191

Na dvadesetoj sednici SO Brus koja je održana 28. februara 2019. godine takođe nije rešeno pitanje oko izbora 29. odbornika lokalne skupštine kako bi mogla da radi u punom sastavu kako je predviđeno Statutom SO Brus.

Možda ovaj tekst nekome neće biti zanimljiv misleći "ma to je politika", nekome će možda "smetati" a neko će shvatiti na način kako i treba da je Skupština opštine Brus najviši organ opštine koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti, utvrđene Ustavom, zakonom i statutom i da odbornici, koje su građani izabrali na neposrednim izborima, uvek treba da rade u interesu građana i opštine koju predstavljaju - da budu pozitivan primer i šalju poruke kako treba raditi jer sve počinje i završava se u lokalnom parlamentu odlukama odbornika...

Ostaje da se vidi da li će na narednoj sednici, koja je zakazana za 02. april, biti rešen ovaj problem kako bi lokalni parlament bio kompletan i posvetio se pitanjima i odlukama koji su bitni za dalji razvoj opštine Brus kako bi svi građani živeli kvalitetnije i pravili planove za ostanak a ne za odlazak iz Brusa, što već čine mladi u sve većem broju.
Nenad Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE