KS SportskiCentar

Sportski centar Kruševac trenutno ne radi zbog vanrednog stanja koje je proglašeno u Srbiji u cilju sprečavanja širenja koronavirusa COVID-19. Iako SC Kruševac trenutno ne radi to nije razlog da se ne vežba u kućnim uslovima uz pravilnu ishranu, dok ne prođe vanredno stanje, odnosno dok ne prorade sportski i fitnes centri, kaže prof. Dragan Lazić, direktor SC Kruševac.

KS SportskiCentar2a

Od samog uvođenja vanrednog stanja zaposleni u SC Kruševac odnosno trener prof. Dragana Planka je aktivna na FB stranici Sportski centar Kruševac, kako bi putem saveta o ishrani i savetima o važnosti fizičkog vežbanja, uz stručnu podršku, pomogla korisnicima usluga SC Kruševac ali i ostalim građanima tokom ograničenog kretanja i smanjenog obima fizičkuh aktivnosti.

Situacija u kojoj smo trenutno, a koja nam nalaže veći vremenski period proveden kod kuće, ne dopušta da se u potpunosti posvetimo svom telu. Ustvari, to baš i nije u potpunosti tačno. Vežbanje od kuće, uz dobro struktuiran trening i adekvatno ishranu, o čemu sam već pisala , može da donese benefite za Vaš organizam.
Ukoliko redovno trenirate i pravilno se hranite, rezultati će biti odmah vidljivi, bićete manje razdražljivi, imaćete više energije i ojačaćete Vaš organizam, kako bi se što lakše nosio sa svakodnevnim obavezama i stresom.
Naime, redovna fizička aktivnost povoljno utiče na tri sistema koji su najpodložniji stresu:
- Centralni nervni sistem
- Kardiovaskularni sistem
- Imuni sistem
Manjak fizičke aktivnosti usporava metabolizam, što može uzrokovati povećanje telesne težine i disfunkciju u radu žlezda i hormona.
- Motivacija je veoma važna!
- Vežbajte koliko možete, 10-45 mim. svakog dana.
- Trajanje i intenzitet neka budu u zavisnosti od vaše kondicije, zdravstvenog stanja i motivacije.
- Bitna je upornost!
- Možete vežbati ujutru ili uveče, a možete i ujutru i uveče.
Za jutro su idealne kardio vežbe, koje podstiču ubrzano topljenje masnih naslaga, kroz intenzivan trening sa visokim brojem otkucaja srca.
Tokom dana unesemo više hrane, pa večernji trening može biti nešto lakši, ako se bazira na vežbama snage. Ako ne podignete puls brzo ćete i zaspati.
Vaše telo će sagorevati kalorije i tokom spavanja

Šta je zapravo bazalni metabolizam?

Minimalni nivo energije potreban za održavanje vitalnih funkcija organizma, naziva se bazalni metabolizam. Tačnije, koliko kalorija Vam telo troši u periodu 24 sata u mirovanju. On nije fiksan i menja se u skladu sa Vašim životnim navikama i fizičkom aktivnošću. Osim toga i unos hrane utiče na stopu bazalnog metabolizma, pa tako gladovanje smanjuje bazalni metabolizam, delujući na odbranbeni mehanizam, kojim se organizam brani i štedi. Fizička aktivnost takođe menja vrednosti bazalnog metabolizma.
Nakon završetka fizičke aktivnosti, on raste. Na primer, ako osoba potroši 200 do 300 kalorija za vreme treninga, nakon aktivnosti troše se dodatnih 20 do 30 kalorija sledećih 12 sati. Nakon intenzivnog kardio treninga, dolazi do dugoročnog povećanja metabolizma u mirovanju koje traje 24 do 48 sati nakon treninga.
Za kraj da napomenem da je metabolizam u mirovanju za oko 200 kalorija na dan uvećan kod osoba koje imaju redovnu fizičku aktivnost.
Zato, budite aktivni i trošite kalorije i tokom mirovanja!

Do skorog viđenja u Sportskom centru Kruševac, sportski pozdrav
prof. Dragana Planka

izvor:Sportski centar Kruševac
Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE