Župljanka Biljana Savković kao član ŽENSKE EKSPEDICIJE NA HIMALAJE 2015. kreće u osvajanje vrha THARPU CHULI (5663 n/v) u organizaciji Extreme summit team-a. Ekspedicija osvajanja Himalaja planirano je u periodu od 16. aprila do 03. maja 2015. godine. Uspeli smo da stupimo u kontakt sa Biljanom, koja je bila veoma raspoložena da razgovara o budućem osvajanju Himalaja.

 

Kako se došlo na ideju stvaranje ženske ekspedicije  i uspon na najviše vrhove sveta,
na Himalaje?
"Idejni tvorac i organizator ovog projekta je planinarski klub Extreme Summit Team na čelu sa Draganom Jaćimovićem koji je na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva i uspešnog vođenja ekspedicija u Himalajima došao na ideju da formira tim od 8 žena koje će uz njegovu pomoć krenuti u osvajanje najviših planinskih vrhova.
Pre 14 meseci, nakon prijavljivanja preko 40 planinarki, sistemom eliminacije formiran je tim koji danas čine žene ne samo iz Srbije već i iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, različitih starosnih dobi i obrazovanja: porofesor matematike, dizajner, arhitekta, studenti...
Ekipa je koncipirana tako da je svaka od nas jednako važna karika u lancu, sa svim svojim različitostima se uzajamnio dopunjujemo i pomažemo, odluke donosimo zajednički.
Deo ekipe su i fotograf i snimatelj Raša i režiser Mladen koji će budnim okom svojih fotoaparata i kamera zabeležiti i ovekovečiti ovaj poduhvat...
Mi smo obične, ono što nas čini jakim je naše zajedništvo...bilo je i boljih i sposobnijih ali su eliminisane jer nisu znale da prate svoj tim...."

  Pretpostavljamo da ste se dugo pripremali za ovu ekspediciju. Kada ste počeli pripreme i na koji način?

"U decembru 2013. počelo se sa pripremnim akcijama i to u Bugarskoj na najvišem vrhu Balkana – Musala u masivu Rila na 2925 n/v, zatim su sledile akcije kondicionih priprema na Midžoru-Stara planina, gde se sa teretom od oko 20-ak kg ranaca sa šatorima i svom pratećim opremom savlado uspon od 1600 n/m i 30 km dužine u vremenskom periodu od 10 sati, a onda Trem, Prenj (gde se radilo na trehnici penjanja u zimskim uslovima ), Komovi...
Sledile su pripremne akcije na većim visinama u Švajcarskoj u julu uz nesebičnu pomoć jednog „švajcarca“ srpskog porekla koji je obezbedio smeštaj i logistiku za uspon na Bishorn u Alpima na 4200 n/m.
Sa početkom nove zimske sezone usledile su i nove akcije: Lupoglav - republička akcija Bosne i Hercegovine u društvu oko 200 visokogoraca iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a u planu su još Ljuboten u Makedoniji i Maglić u BiH do polaska u veliku avanturu zvanu Himalaji..."

Koji je cilj ekspedicije a Himalajima?
Naš cilj je vrh THARPU CHULI (5663 n/v) koji se nalazi u centralnom delu masiva Anapurna u Nepalu,okružen je vrhovima od 6000 - 8000 n/v, sa koga se pruža pogled na jedan od deset najviših vrhova na svetu Anapurna I (8091 n/v). Možda ne impresionira visinom ali je tehnički vrlo zahtevan sa delom od preko 900 m alpinističkog penjanja uz fiksno uže sa žimarom i cepinom. Ovo će na taj način biti najbolja priperma i sticanje iskustva u Himalajima, kako bi ova ekipa u narednoj godini krenula u osvojanje vrha na 8163m -Manaslu.


Na koji način se finansira ekspedicija i da li su obezbeđena sva sredstva za realizaciju osvajanja vrhova Himalaja?

“Realizacija akcije je u organizaciji EST-a, što znači da je ceo poduhvat moguće relizovati samo uz pomoć sponzora. Kako Ministarstvo za sport nije imalo sluha da podrži ni finansijski ni na bilo koji drugi način ovu našu priču, prinuđeni smo da se snalazimo na druge načine. Nesrećni splet okolnosti koji je prošle godine nažalost zadesio ovo područje u vidu poplava i drugih elementarnih nepogoda je prouzrokovalo odustajenje od sponzorstva jedne velike avio kompanije, a i nekih drugih kompanija koje su odustale od podrške.
Za sada akciju su podržale Fondacija Hemofarm, kompanija Continental Wind, Ušće šoping centar i Planinarski savez Srbije bez čije pomoći ovaj projekat ne bi mogao biti realizovan, a nadamo se da još ima ljudi dobre volje koji će prepoznati važnost ovakvog poduhvata u cilju promiovisanja jedne grane sporta koja je kod nas, nažalost još uvek na margini sportskih događaja. Himalaji su san svakog visokogorca... na planinama ima puno žena ali na ozbiljnim Himalajskim ekspedicijama ih skoro nema... Svega su dve žene iz Srbije prešle visinu od 8000 m sto je svakako ispod mogućnosti srpskih planinarki a najveći problem je finansijske prirode pa pozivamo one koji su u mogućnosti da nam pomognu i pruže podršku."

Za kraj razgovora recite nam da li ste nekada pomislili "žena a planinar" i koji je Vaš motiv za planinarenje?

"U početku, ponekad sam samu sebe pitala "Zašto ne mogu da budem normalna devojka, da idem na manikire, pedikire, da se šminkam. Zašto mi je draža planina i stena od svih drugih, uslovno rečeno, normalnih ženskih stvari?"
Neopisiv je osećaj kada osvojite neki planinski vrh. Što je vrh viši i opasniji osećam veće zadovoljstvo i motiv za novi pohod. 



Moja ljubav prema pravom planinarenju - visokogorstvu – daje mi motiv da planinarim, širim i prenosim svoja znanja i uvodim  mlade u jedan novi svet, u kome planine višestruko nagrađuju."

Svako ko je voljan i u mogućnosti da pomogne Biljani i ŽENSKOJ EKSPEDICIJI NA HIMALAJE 2015, neka se javi na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. kako bi prosledili kontakt. Svaka pomoć je dobrodošla.

Biljani i njenom timu poželeli smo uspeh u osvajanju prvog vrha na Himalajima uz obećanje da nam se javi pri povratku sa ekspedicije. Srećno Biljana!

izvor:aleksandrovac.net


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE