world tourism dayPovodom 27. septembra, Svetskog dana turizma, visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija, poslali su poruke turistima širom sveta, ističući još jednom, globalni značaj i doprinos turizma u svim sferama društvenog razvoja.

Svake godine, obeležavajući dan turizma, proslavlja se i određena tema, koja je aktuelna i značajna za promovisanje celokupnog sektora. Ove godine, svetska turistička organizacija UN je izabrala da promoviše vrednosti i potencijale koje sa sobom nose više od milijardu turista koji godišnje putuju širom sveta.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun rekao je da se ove godine na Svetski dan turizma naglašavaju globalni potencijali turizma značajni za socio-ekonomski razvoj.

„Sa preko milijardu turista koji svake godine putuju svetom, turizam je postao velika snaga koja utiče na znatne promene u životima miliona ljudi.

Turizam sadrži i značajan potencijal za održivi razvoj. Kao jedan od vodećih svetskih sektora u zapošljavanju, turizam pruža značajne mogućnosti za preživljavanje, pomažući da se ublaži siromaštvo i pokrene inkluzivni razvoj.

S obzirom na to da turizam ima veze sa kontaktima među pripadnicima različitih naroda, ovaj sektor može podsticati multikulturalno razumevanje i podizanje svesti o potrebi očuvanja kulturnog i prirodnog nasleđa.

Dok se svet priprema da usvoji novi program održivog razvoja, potrebno je da se kroz turizam prepozna mogućnost za otvaranje novih radnih mesta, promovisanje lokalne kulture i proizvoda. Takođe, turizam je sektor koji se bori za očuvanje i održivo korišćenje morskih i kopnenih staništa.

Hajde da radimo zajedno kako bismo maksimalno povećali ogroman potencijal turizma da pokreće inkluzivni ekonomski rast, štiti životnu sredinu i promoviše održivi razvoj i dostojanstven život”, poručio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun.

Generalni sekretar Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija Taleb Rafai izjavio je da je ove godine Svetski dan turizma prilika da se proslave potencijali koje sadrži jedna milijarda turista.

„Danas, više od jedne milijarde turista godišnje putuje u neku od svetskih destinacija. Ti turisti su učinili da turizam postane vodeći ekonomski sektor, sa 10 odsto doprinosa globalnom bruto društvenom proizvodu i sa 6 odsto u ukupnom svetskom izvozu.

Ipak, ovi veliki brojevi predstavljaju više od ekonomske snage – oni naglašavaju veliki potencijal turizma i sve veći kapacitet za rešavanje nekih od svetskih problema, uključujući i socio-ekonomski rast, inkluzivni razvoj i očuvanje životne sredine.

Kao sektor koji stoji iza svakog jedanaestog radnog mesta u svetu, turizam predstavlja važan izvor prihoda milionima ljudi. Stvarajući milione interkulturalnih susreta svaki dan u različitim delovima sveta, turizam je i put ka boljem razumevanju sveta van granica naše zemlje, prvi korak u izgradnji mira između zajednica i naroda.

Turizam znači više od putovanja – turizam ima globalni domet. Svaki put kada putujemo postajemo deo globalnog pokreta koji ima moć da pokreće pozitivne promene za našu planetu i sve ljude.

Hajde da ovog 27. septembra proslavimo vrednost „jedne milijarde turistaˮ i radimo zajedno kako bi turizam postao pravi instrument mogućnosti i inkluzije. Hajde da snagu jedne milijarde pretvorimo u istinsku snagu za dobrobit”, poručio je generalni sekretar Svetske turističke organizacije UN Taleb Rifai.

U Srbiji će Svetski dan turizma biti obeležen u subotu, 26. septembra u 12 časova, u Palati Srbija, svečanom dodelom nagrade „Turistički cvet“ i priznanja „Izuzetne destinacije Evrope – EDEN Srbija 2015“

Ovom prilikom prikaziujemo vam razgovor sa Henry Cole, legendarnim motociklistom, čiji je cilj da obiđe svet na motociklu i koji se trudi da ljubiteljima putovanja predstavlja najbolje motociklističke rute na Travel Channelu a koji je u maju mesecu 2015. godine u okviru svojoje Balkanske rute proputovao deo Srbije.

U  sklopu sezone koja je snimana na Balkanu, a koja je emitovana na 23 jezika na Travel channel u novembru mesecu 2015. godine, Henry Cole je krenuo iz Slovenije na svom motoru "Steve McQueen Métisse Desert Racer" proizvedenom 1965. godine, a koji je prilagođen potrebama za ovo putovanje.

Balkanska ruta krenula je iz Ljubljane, prošla kroz sledeća mesta Gradišče, Rovinj, Pula, Rab, Krk, Cres, Pag, Split, Makarska, zatim Mostar, Sarajevo, Višegrad, Mokra Gora, Guča, Čačak, Vrnjačka Banja, (Brus), Pločnik, Đavolja varoš, Prolom Banja, Niš, Pirot i završila u Sofiji.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE