ZoranMarkovic 2 Na današnji dan, 13. juna, 1999. godine, samo tri dana po prestanku NATO bombardovanja Srbije, na putu Niš - Đakovica, u okolini Suve Reke, kidnapovan je brusjanin Marković I. Zoran kao aktivno vojno lice i od tada mu se gubi trag. U napadu terorista na vojnu kolonu Zoran je kao aktivno vojno lice zarobljen sa još tri pripadnika vojske Jugoslavije.

 ZoranMarkovic 1Marković (Ilija) Zoran rođen je u Brusu 24. oktobra 1977.godine. Kao aktivno vojno lice bio je na službi u Đakovici. Izabrao je da služi svojoj domovini nikada ne odbijajući ni jedan zadatak. Tako je tokom bombardovanja od strane NATO bio na Kosovu i tri dana posle prestanka bombardovanja pri redovnom zadatku kidnapovan je u reonu Suve Reke, kada mu se gubi svaki trag. 
Od tog dana Zoranova porodica je na sve moguće načine pokušavala da ga pronađe prateći i najmanji trag do njega.  Nažalost posle dugogodišnje potrage nisu uspeli da ga pronađu i sudskim putem 2010. godine Zoran je proglašen mrtvim.

Porodica je od Zoranovog nestanka prošla kroz nezamisliv period života nadajući se da je Zoran živ i da će ga pronaći. U   tom periodu cela porodica se zdravstveno razbolela a otac Ilija je od tuge i preminuo.

Brusjani bi trebali uvek da se sećaju svog sugrađanina koji je branio njih i sve građane Srbije dajući svojoj otadžbini ono najvrednije što je imao - svoj život, a najmanje što mogu da urade je to da se na spomeniku Palim borcima koji se nalazi u gradskom parku u Brusu dopiše i njegovo ime - Zoran I. Marković.

Ovaj tekst je samo malo podsećanje na Zorana I. Markovića, heroja iz Brusa.
Slava mu!
BrusONLINE

*Odbornici SO Brus su juna meseca 2016. godine jednoglasno podržali inicijativu da se na spomenik Palim borcima, koji se nalazi u gradskom parku u Brusu, dopiše ime Zoran I. Marković (opširnije na linku OVDE )


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Slobodan Arsenijevic 245848308
Редакцији свака част на овом објављеном чланку поводом годишњице нестанка овог тада веома младог човека и борца за Српски народ на Косову.
Нама Србима то није ништа страно да све на брзину заборавимо а посебно заборављамо људе који дају живот за све нас да бих ми живели у неком таком каквом миру. Надам се искрено даће градска управа Бруса позитивно одреаговати на ваш захтев да се допише име Зорана Марковића на споменику Палим борцима и да колико толико незаборавимо још једног у низу палих и поштених бораца за Србију и Српски народ уопште.Нека је Зорану вечна слава!
| 41 -2
Dejan 56435796
Vecna mu slava i hvala!Bio sam sa njim u staroj kasarni u Djakovici na pocetku rata 1999.Bio je olicenje pravog srpskog oficira veoma hrabrog i odlucnog i svi Brusjani treba da se ponosno secaju Zorana I. Markovica.
3 0
Rade 151228808
Zoki naše dete prvi komšija u selu Džepnici opština Blace,porastao sa mojom decom kod babe Jele i dede Dragoja. Svi smo ih voleli kao decu Zorana kao i starijeg brata Gorana.Roditelji Gordana i Ilija mnogo su patili nažalost komšija Ilija nas je napustio prerano da bi i gore bio sa svojim Zokom. Neka ih Anđeli čuvaju.
| 12 0
Милош 214076072
Слава ти Зоки и вечна.хвала за све...Никада опростити и никада заборавити!!!
| 14 -1
ИВИЦА 214250894
Цимеру,нека ти је лака земља још памтим 1996/97.
| 13 -1
Aca 214288567
U najmanju ruku mogla bi i neka ulica da ponese njegovo ime u Brusu. Večna mu slava i hvala!
| 22 0
Александар Милутиновић 214304661
Похвале за редакцију која води рачуна о овако битним стварима и негује сећања на храбре људе и србске патриоте... И Општинска управа је показала да има слуха за исправне ствари и да хоће да послуша грађане.
| 12 -3
Misko 245771899
Zoki, puno je godina proslo ali si jos uvek u nasim srcima. Rado se setim svih nasis nestasluka
| 28 -1
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE