Savic RA 041116 1

Kada dođete u Brus uglavnom se zadržavate u delu grada gde su neke nove pločice, gde su delimično obnovljene fasade pa i ne vidite kako žive ljudi na samo par stotina metara od centra varoši. Mnogi se i pretvaraju da ne vide sugrađane i komšije koje žive sve teže i teže.

Ovaj put smo posetili Ružicu Savić i njenog sina Aleksandra koji žive u baraci na Vašarištu, nedaleko od Srednje škole i samog centra Brusa. Kako je odavno obećano, njima bi uskoro trebalo da počne izgradnja kuće za koju je već obezbeđen materijal za gradnju.  

 Savic RA 041116 2

Vrata je otvorila Ružica Savić i bila iznenađena jer im skoro uopšte niko i ne dolazi u posetu. Baraka u kojoj živi sa sinom Aleksandrom je stara, oronula, bez vode, mokrog čvora, adekvatne električne energije i veoma se teško zagreva.

Savic RA 041116 3 Savic RA 041116 4

Imaju dve prostorije ali koriste samo jednu jer je u drugoj pao plafon koji nisu u stanju da poprave. U prostoriji u kojoj su smešteni greju se uz pomoć starog šporeta koji nema ni normalne čunkove. Nedavno su od Centra za socijalni rad dobili drva kao pomoć pa mogu da se ugreju dok ne počne prava zima. 

Savic RA 041116 7 Savic RA 041116 7a

Aleksandar ima 22 godine i veoma je bistar momak ali nemaština ga je sprečila da nastavi školovanje koje je započeo u Kruševcu. Išao je u školu, sa prekidima, kada je imao novac za autobusku kartu. Nažalost Aleksandar je morao da prekine školovanje jer nije mogao da se finansira od socijalne pomoći koja iznosi 11.800,00 dinara mesečno ali ima veliku želju i volju da nastavi školovanje ako mu se ukaže prilika.

 Savic RA 041116 5 Savic RA 041116 6

Najgore je što u baraci gde žive nemaju vodu pa moraju da donose sa obližnje česme. Kažu da se mnogo muče i da bi voleli da se što pre izgradi kuća koja im je obećana jer se plaše da i ovu zimu provedu u baraci.

 

 Savic RA 1016

Kako su nam rekli više puta su posećivali i nadležne u Opštini Brus obraćajući im se za pomoć od kojih su dobili obećanje da će biti rešen njihov problem ali ipak strahuju da to neće biti ispunjeno ni ovaj put.

Savic RA 041116 8 Savic RA 041116 9

Ružica i Aleksandar Savić žive na samo par stotina metara od centra Brusa očekujući uskoro normalan život - u kući sa vodom, mokrim čvorom i strujom.

Na pitanje šta im je trenutno potrebno Aleksandar je rekao možda neki donji trenerke ili pantalone a i nešto garderobe za majku dok će im više stvari trebati kada dobiju novu kuću.

 SavicA041116 11

U današnje vreme mnogi bi trebalo da se upitaju kako žive njihove komšije, ne okreću glavu od njih i ako im je potrebna pomoć da pozovu da im se   pomogne.

BrusONLINE poziva sve čitaoce da zajedno pomognemo porodici Savić, i Aleksandru da nastavi školovanje u akciji koja će biti uskoro organizovana (klik).

BrusONLINE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Milica. 197803110
Tale,pomozite Vi ovim neradnicima.Obezbedite im kafu i internet.Posto posao ne prihvataju.Mozda tada i prestanu da kukaju i zive od drugih.
| 0 0
tale 207738710
dragi moji brusjani,oni koji me vole i oni koji me mrze a nemogu mi nista.....jeste tesko u brusu,jeste tesko svuda pa o tome i necu ali ali ali kako nije sramota vlast brusku da ne pomogne ovu bedinju na bilo koji nacin,nemora da im se pravi kuca..zaposlite joj dete makar,sram da vas bude sve drmatore i neznalice koje vode brus,da ne upotrebljavam neke druge reci......zaposlili ste i kurtu i murtu svud redom....sramota i bezobrazluk...a ova MILICA bilo bi joj bolje da se nije ni oglasavala jer trebala je poci u ovu stracaru da spava sa njima nedelju dana pa ce osetiti jad i bedu....................a ne uz kafu i internet da sudi o ovoj sirotinji
| 5 -4
Realno 207743016
Predsednice dajte im gansonjeru a onajplac prodajte da se obezbede dve porodice steta onoliki plac za objekat od 40 kvadrata razmislite malo xvala
| 1 -1
Milica. 207787100
Cekajte je l Vi mislite da je ova porodica jedini primer? Nije,evo odgovora. Uslovi jesu teski za njih kao porodicu ali vecina porodica u Brusu,cetvoroclana na primer,zivi od minimalca jer radi samo jedan roditelj,i skoluju decu... I izvode ih na put. Koliko vidim radno su sposobni oboje,pa izvolite i radite,zaradite.I obezbedite sebi za osnovne uslove.Nadnicite,berite maline,kopajte kanale,borite se kao vecina stanovnika Brusa i bice vam bolje.Najlakse je kukati,plakati nad sudbinom,izigravati nemastinu,ziveti od drugih i ocekivati da ti isti drugi rade za vas. I jos da vas izdrzavaju,grade kuce,kupuju hleb,mleko...
Imate javne radove,i obezbedite decaku zaposlenje(radno je spodoban),pomozite mu radnim mestom,pa neka majku i sebe on svojom platom,kao i svi...izdrzava.I na taj nacin ce i obezbediti i stvoriti osnovne uslove za zivot njima dvoma.
Ili ako vec pravite kuce i okucnice,onda to cinite i za druge...Dosta patetike.
I da,kako to da ista gospodja nema za osnovna zivotna sredstva i hleb,a redovo je ofarbana,pusac je aktivan itd...To sve kosta.E sad sto je to prioritet u odnosu na autobusku kartu deteta nije problem nas posmatraca,komsija,gradjana vec nje kao majke.Sta je ta majka preduzela za 23 godine koliko kaze da ceka pomoc?Sedela i cekala? Pa tako mogu svi da cine.Strasno,zar ne?!
Vase namere da tekstom podstaknete i probudite zaspale jeste lepa,ali kada sagledate sve nije realna a ni pravedna prema mnogibrojnima koji zive u slicnim situacijama ali ne jadikuju i kukaju,ne sede i ne cekaju da im padne sa neba,nego se bore sa surovim zivotnim uslovima .
Probudite se, i osvrnite oko sebe.
| 15 -8
Paula Todorovic 207826161
Kome se obratiti?
| 2 -1
Silvana 207826507
Naravno da im se treba pomoći.Prosledite mi broj njihovog telefona.
| 4 -3
bole21 207829099
Bravo za tekst i inicijativu!
| 2 -2
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE