Branicevo ravnraz0323

Požarevac 05.03.2023. Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek posetio je  Požarevac 02. marta, gde je razgovarao sa direktorkom Regionalne razvojne agencije „Braničevo–Podunavlje” (RRA BP) Ivanom Antonijević.

Đerlek je tokom susreta ocenio da je podrška malim poljoprivrednim gazdinstvima razvojna šansa regiona i sigurna budućnost za mlade ljude koji žele da ostanu na svojim imanjima i uspešno se bave poljoprivredom.

Prema njegovim rečima, država je opredeljena za jačanje poljoprivrednih kapaciteta svih regiona, kroz dodelu podsticaja za podršku nedovoljno razvijenim oblastima poljoprivredne proizvodnje i unapređenje konkurentnosti gazdinstava.

On je, imajući u vidu značaj regionalnih agencija na terenu, poručio da će, kroz intenzivnu saradnju, resorni kabinet pružiti svu moguću podršku malim poljoprivrednim proizvođačima i domaćinstvima čiji je uspeh ključan za promenu demografske slike regiona u seoskim područjima.

Antonijević je, govoreći o aktuelnoj situaciji u oblasti poljoprivrede, navela da je Regionalna agencija Braničevskog i Podunavskog regiona jedan od značajnih instrumenata za osnaživanje organizacionih kapaciteta udruženja proizvođača i njihove saradnje u regionu u cilju poboljšanja kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i plasiranja na potencijalna tržišta.

Ona je naglasila da je jednaka pažnja posvećena svim elementima ruralnog razvoja, čija je okosnica poljoprivreda, ali i razvijanju seoskog turizma, infrastrukture i ekologije.

Imajući u vidu negativnu socijalno-demografsku sliku, Antonijević je objasnila da je jedan od važnih specifičnih ciljeva podrška mladima za aktivno angažovanje na tržištu rada i otvaranje sopstvenih firmi.

Na sastanku je ukazano i na veliki turistički potencijal Braničevskog i Podunavskog regiona, imajući u vidu da se u ovom regionu, osim Golubačke tvrđave i Viminacijuma, nalazi i manje poznata Ramska tvrđava u Velikom Gradištu, rekonstruisana uz podršku Turske agencije za međunarodnu kulturnu saradnju i razvoj (TIKA).

U okviru posete Požarevcu, Đerlek je obišao pčelarsku farmu „Živković”, koja se uspešno bavi proizvodnjom meda i seoskim turizmom, a poseduje i prvu api inhalacionu komoru u Braničevskom okrugu.

Ministar je pohvalio rad ovog porodičnog gazdinstva i ukazao na važnost podrške Regionalne agencije u cilju unapređenja njenog poslovanja.

On je ocenio da je regionalni razvoj ključno pitanje za napredak svake zemlje, a regionalne agencije važan resurs u prikupljanju podataka i prepoznavanju nedostataka, potreba i potencijala naših okruga i regiona.
izvor i foto;srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE