Biljana Cincarević, naša poznata slikarka, konceptualna umetnica ali i veliki borac za napredak civilnog društva u raznim oblastima, boravila je proteklih par dana u opštini Brus i selu Žarevo. Upućeniji znaju da su joj roditelji poreklom iz sela Žarevo, a na našu radost, ona svoje korene nije zaboravila.

Naime, Biljana je oduvek sanjala o tome da se vrati i živi u ovom kraju gde je provodila letnje raspuste svog detinjstva, i taj san je počela da ostvaruje. Zajedno sa svojim kolegama, osnovala je udruženje DOBRO, registrovano u Žarevu, čiji je glavni cilj oživljavanje sela opštine Brus i definisanje, a zatim i aktiviranje svih potencijala ovog kraja, kako prirodnih tako i ljudskih.

Njene ideje su našle na dobar prijem u opštini Brus, te je prilikom posete i potpisan ugovor o trajnoj saradnji sa predsednikom opštine Brus, Slobodanom Vidojevićem.
Memorandum o saradnji podrazumeva zajednički rad na ostvarivanju ciljeva u narednim godinama, kao što su realizacija edukacija, aktivnosti i projekata u cilju razvoja i jačanja kapaciteta lokalne zajednice, revitalizacije seoskih domaćinstava, unapređivanja zaštite životne sredine, unapređenja i razvoja poljoprivrednih, turističkih i drugih potencijala, edukacije meštana o značaju čuvanja i zaštite životne sredine, organizovanja aktivnosti na rehabilitaciji i revitalizaciji siromašnih područja na opštinama Brus i Kuršumlija, kao i javnog zalaganja i promocije socijalnog preduzetništva i zdravih stilova života kroz razvoj poljoprivrede, turizma, ekologije, sporta, kulture i umetnosti.

Prvi korak udruženja DOBRO je zakup dve stare, višedecenija napuštene škole u selu Žarevo, koje će se renovirati u istraživačko obrazovni centar simboličnog naziva „STARA ŠKOLA, NOVO ZNANJE“.
Jedan objekat će biti renoviran tako da postane smeštajni kapacitet za oko 30 ljudi, dok će drugi imati radnu i edukativnu namenu, sa prostorijama za rad, istraživanje i kreiranje novih projekata. U toku prve godine, članovi udruženja DOBRO dovešće razne stručnjake iz zemlje i inostranstva, koji će, UVEK u saradnji sa lokalnim profesionalcima, vrštiti istraživanja i mapiranja potencijala sela, okoline i naše opštine ( poljoprivreda,  lekovito bilje, tartufi, istorija, arheologija, sport, zdravlje, turizam itd). Naročito će se voditi računa o angažmanu i uključivanju lokalnog stanovništva u sve projekte.

Biljana je boravak  Brusu sa svojom prijateljicom i saradnicom Mirjanom Tomić  iskoristila i za oblilazak napuštenih škola sa predsednikom mesne zajednice Žarevo Goranom Milićem i direktorom Turističke organizacije Brus Zlatkom Milenković kao i za susret sa predstavnicima našeg sajta Brusonline i privrednikom Goranom Đorđevićem Žarevcem. Svi su dali podršku ovoj fenomenalnoj ideji, i uključili se u projekat.
Nakon 10 godina, centar i svi započeti projekti ostaju opštini i lokalnom stanovništvu na trajno korišćenje, a u međuvremenu će Biljana Cincarević, Mirjana Tomić, koleginica koja ima pristup fondovima i investitorima, kao i drugi članovi udruženje DOBRO raditi na tome da ožive naš kraj i da nas pripreme da započete projekte nastavimo sami.
Hvala Biljani i njenim kolegama, i neka im je sa srećom, a ujedno pozivamo sve zainteresovane građjane, udruženja, institucije, preduzeća... da nam pišu ukoliko žele da i sami postanu deo ovog značajnog projekta.
Kontakt adresa: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
BrusonlineDodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE