MediGroup oftalmologija

Beograd,25.05.2020. Pandemija Korona virusa donela je nagle promene u živote svih ljudi na svetu, ali i najmlađi su se našli pred jednim sasvim novim i nepoznatim iskustvom. Ubrzo su knjige zamenili TV ekranom i postali potpuni magovi za tehnologiju – sveske su postale internet platforme, a domaći zadaci preselili su se na Viber grupe.

Na koji način je ovakvo praćenje nastave i nužno provođenje vremena ispred ekrana uticalo na vid deteta, otkriva specijalista oftalmologije dr Milorad Ljutica, rukovodilac Centra za dečiju oftalmologiju i razrokost u Specijalnoj bolnici za oftlamologiju „Miloš Klinika“ MediGroup.

MediGroup drMiloradLjutica“Istina je da deca u protekla dva meseca, koliko traje korona virus, sede mnogo više ispred televizora iz prostog razloga jer moraju da prate nastavu. Međutim, ja nisam mišljenja da gledanje televizora ili igranje igrica menja značajnije dioptrijski status oka kod deteta. Da bi došlo do pogoršanja odnosa između očiju mora da postoji određena osnova, pa stoga do pogoršanja može doći i ako dete drži knjigu i ako drži tablet. Razlika između knjige i tableta je u tome što deca uglavnom na tabletu gledaju interesantan sadržaj, pa ređe trepću. Sa druge strane, ukoliko je loše osvetljenje u sobi, onda je tablet u prednosti u odnosu na knjigu, jer postoji pozadinsko osvetljenje zahvaljujući kome dete vidi bolje. Nisam neko ko zastupa mašine – mislim da je i za nas i za našu decu bolje da vreme provodimo u prirodi, nego sa elektronskim uređajima, ali danas ti uređaji donose veliki broj informacija i ako ih iskoristimo za učenje, a ne toliko za igranje, onda u toj situaciji mogu da budu vrlo korisne.“, smatra dr Ljutica.

Sa druge strane, objašnjava doktor, ukoliko dete provodi mnogo vremena koristeći telefon blizu očiju, može da nastupi određeni grč fokusiranja i da kao posledicu toga ima zamućeni vid, povremenu malu konfuziju, duple slike, suzenje očiju.

„Ukoliko dete ispred televizora ili tableta/telefona provodi do 2 časa dnevno u toku celog dana, to je prihvatljivo. Svakako, roditeljima predlažem da biraju sadržaj i da na taj način prave neku vrstu kompromisa“, savetuje dr Ljutica.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE