OSBrus 0917a

Beograd,29.05.2020. Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je da je od 28. maja 2020. godine dostupna nova usluga redovnih osnovnih škola na portalu eUprava – elektronski upis (eUpis) budućih đaka prvaka.

Roditelji mogu da na jednostavan način zakažu termin u željenoj osnovnoj školi za upis i testiranje deteta. Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji završavaju sve aktivnosti u vezi sa upisom, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument.

Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko portala eUprava ili direktnim kontaktom sa školom putem telefona ili mejla. Roditelj više ne donosi izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, dokaz o lekarskom pregledu deteta i potvrdu prebivališta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem.

Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ako je pregled obavljen pre objavljivanja vanrednog stanja 16. marta ili kod privatnog lekara, nevezano za datum.

Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje za period od 1. juna do 20. jula, a usluga eUpis će biti dostupna na portalu od 28. maja do 10. jula. Ukoliko slučajno željena škola nije objavila termine ili su svi termini popunjeni, potrebno je da ih građani kontaktiraju telefonom.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović istakao je tim povodom da je uvođenje eUpisa zahtevalo povezivanje 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka četiri ministarstva, odnosno povezivanje približno 30 različitih informacionih sistema.

Uvođenjem ove usluge još jednom pokazujemo kako je javna uprava uspešan servis svojih građana, kako građanima štedimo vreme, školama olakšavamo rad i unapređujemo transparentnost procesa upisivanja prvaka, rekao je on.

Na portalu eUprave, roditeljima je na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350-557, dok su operateri dostupni radnim danima od 7.30 do 15.30 časova.

Uslugu eUpis uspostavila je Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom zdravlja.

Kako da upišete dete u školu elektronskim putem (koraci):

  • Ukoliko niste, potrebno je da se registrujete na portalu eUprava. Detaljno uputstvo možete pronaći OVDE;
  • Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na portal (uputstvo za prijavu);
  • Iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > eUpis, gde možete pročitati detaljan opis te usluge;
  • Nakon pokretanja usluge eUpis odaberite opciju Podnošenje prijave, odaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje i upis deteta i zakažite termin;
  • Detaljno uputstvo za roditelje možete pogledati OVDE.

izvor:srbija.gov.rs
Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivne mere zaštite OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE