NUNS press

Beograd,24.06.2020. Povodom nedavnih napada na novinare lokalnih medija koji su se dogodili u danima pred izbore i na sam izborni dan saopštenje je dalo Nezavisno udruženje novinara Srbije:

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje napade na novinare lokalnih medija koji su se dogodili u danima pred izbore i na sam izborni dan i zahteva od državnih organa da otkriju počinioce napada i pretnji i pokrenu sudske postupke.

Na dan izbora u Nišu su verbalno napadnuti novinar i fotoreporter Južnih vesti, Nikola Mitić i Matija Gačić, nakon što su zabeležili osobe sa biračkim spiskovima u dvorištu škole ispred biračkog mesta. Na njih je po obavljenom zadatku nasrnula za sada neidentifikovana osoba i pokušala da im otme fotoaparat, uz niz psovki i pretnji, poput “briši te slike” i “polomiću ti noge”.

U Kikindi je, takođe na dan izbora i ispred biračkog mesta, fizički napadnut reporter Radio DIR-a, nekadašnji sportski novinara RTS-a, Saša Mikić, nakon što je uzeo izjave od članova biračkog odbora. Trojica za sada neidentifikovanih napadača su Mikića nekoliko puta udarali po glavi i telu i naneli mu ozbiljne povrede.

Pritiscima i verbalnim napadima bili su izloženi još neki novinari lokalnih redakcija, poput novinarke TV Forum iz Prijepolja, Mirele Veljović koja je targetirana na onlajn mrežama. Sve te slučajeve NUNS je zaveo u svoju bazu napada i pritisaka na novinare i o njima će obavestiti nadležne organe i međunarodne novinarske organizacije. 

I ovi poslednji napadi na lokalne novinare tokom predizborne kampanje i na dan izbora govore o drastično pogoršanim uslovima za normalan rad novinara i sve češćem ugrožavanju njihove bezbednosti, što se posebno manifestovalo i tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

NUNS je u prvih pola godine zabeležio povećan broj napada i pritisaka na novinare za gotovo 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

NUNS, 24. jun 2020. godine


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE