NUNSimage

Demonstranti su fizički napali dva snimatelja, jedna novinarka udarena je pendrekom, a policija je novinarima zabranila da snimaju nasilje tokom uličnih protesta u Beogradu.

Uveče 7. jula, građani Beograda izašli su na ulice kako bi protestovali protiv načina na koji se Vlada Srbije odnosi prema pandemiji Covid-19. Kako su sukobi demonstranata i policije eskalirali, zabeležena su najmanje tri incidenta učinjena na štetu novinara:

Dvojica snimatelja novinske agencije Tanjug fizički su napadnuta od strane demonstranata. Jedan demonstrant se obratio kamermanu agencije pitajući ga zašto snima i pokušao je da ga spreči tako što ga je zgrabio za ruku i udario u stomak. Drugi kamerman napadnut je dok su demonstranti bežali od suzavca. Njegova kamera je oborena i od njega je zatraženo da preda snimke. Demonstranti su otišli ​​kada je on to odbio.

Policajci u civilu pokušali su da spreče novinarku TV N1 Jelenu Zorić i snimatelja Aleksandra Cvrkotića da snime kako policajci tuku demonstranta u parku ispred Predsedništva Srbije (Tekst OVDE)

Policija je sprečila Milicu Božinović, novinarku portala Nova S, da pomogne povređenom muškarcu. Božinović je pokušala da objasni da je na dužnosti, ali policajac ju je pendrekom udario po zadnjici. (Tekst OVDE)

Video snimci tri incidenta dostupni su na internetu.

– Policija je sinoć koristila prekomernu silu prema građanima, neki demonstranti su bili nasilni i u tako ekstremnim okolnostima napadnuti su novinari. Pozivamo policiju da obrate pažnju i zaštite medijske ekipe, a naše kolege da nose vidna novinarska obeležja i izbegavaju situacije koje mogu da ugroze njihovu bezbednost – rekao je Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Bodrožić je izrazio žaljenje što RTS, javni servis u Srbiji, nije izveštavao građane Srbije o dramatičnim događajima koji su se odvijali i dodao Želeo bih da istaknem medijske ekipe TV N1, Al Jazeera Balkan, portal Nova S, dnevnog lista Danas i drugih profesionalnih medija koji su hrabro izveštavali o događajima pružajući blagovremene i objektivne informacije o protestima građanima Srbije i regiona.

SafeJournalists mreža koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje svako nasilje nad novinarima i pridružuje se svom članu, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u zahtevima upućenim srpskim vlastima. U skladu sa svojim mandatom, policija mora da osigura bezbedno radno okruženje za novinare i mora da utvrdi ko je i zašto prekršio njihova prava tokom protesta. Mora da utvrdi da li su prekoračena ovlašćenja policije i ako jesu, procesuira odgovorne osobe.

Pridružujemo se NUNS – u i u pozivu novinarima koji izveštavaju sa protesta da budu vidno obeleženi – njihova obeležja treba da budu na vidljivom mestu i moraju da učine sve što je moguće u datim okolnostima da se pred policijom i građanima identifikuju kao novinari na zadatku.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 08.07.2020

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE