UNS naslov

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da policija i građani koji učestvuju u demonstracijama omoguće nesmetan rad novinarima i protestuje zbog napada na naše kolege koje su izveštavale sa jučerašnjeg protesta ispred Skupštine Srbije.

UNS traži da policija pronađe napadače na dvojicu snimatelja agencije Tanjug, koje su u dva različita incidenta fizički napali demonstranti.

UNS pozdravlja uredničku odluku TV N1 da uživo prenosi demonstracije ispred Narodne skupštine, čime je građanima omogućila pravovremeno informisanje, i smatra da su novinari i snimatelji ove kuće izveštavali u interesu javnosti.

Reporterka Televizije N1 Jelena Zorić rekla je UNS-u da je za nju najgora situacija u kojoj se sinoć našla bila ona kada se beli automobil zaleteo kroz Takovsku ulicu, da je odskočila u stranu, a da su snimatelja koji je bio leđima okrenut, u stranu povukli demonstranti.

„Jako je opasno bilo jer je automobil velikom brzinom projurio kroz Takovsku . Videla sam da se ljudi komešaju i čula zvuk usred uključenja uživo u program.  Odskočili smo u stranu, a demonstranti su povukli snimatelja. To je jedina situacija kad sam se osetila uplašeno“, rekla je Jelena UNS-u.

Ona je UNS-u izjavila da nije bila svedok napada na novinare, da jeste bilo dobacivanja i različitih komentara njoj i snimatelju, kao i da je policija bila svesna da su novinari na zadatku.

„Kad se slučajno zadesilo da ostanem jedina između demonstranata i policijske konjice, svesni su bili toga i zauzdavali su konje“, rekla je UNS-u Jelena Zorić.

Ona je navela i da je delikatan momenat bio kada su demonstranti ušli u skupštinu, da je tek posle sedam, osam minuta ušla u skupštinski hol, kada je procenila da je neophodno da odatle izveštava.

„U skupštini nas nijedan demonstrant niti policajac nije dotakao. Svi su bili svesni da su u pitanju novinari“.

Jelena Zorić je za UNS opisala još jednu situaciju u kojoj su se ona i snimatelj TV N1 našli u bliskom kontaktu sa policijom, kada su već u kasnu noć snimali mladića koji je ležao na zemlji.

„Policajac nam je rekao da se sklonimo kada smo već duboko u noć snimali mladića koji je bio na zemlji. Policajci su ga nekoliko puta udarili. Pokušao je policajac leđima da zakloni kameru, a drugi policajac je snimatelja ramenom polako odgurivao. Oprezno je pokušao da ga udalji sa lica mesta. Govorio je „dobro je, dobro je“. Odmah je odustao i otišao kad sam mu rekla da radimo svoj posao i da imamo pravo da snimimo ono što oni rade“, ispričala je za UNS Jelena Zorić.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE