Milutine, govori glasnije! - 135 godina od prvog međumesnog telefonskog razgovora u Srbiji

PostaSrbije telefon135medjumesni

Prvi međugradski telefonski razgovor obavili su 1886. godine kralj Milan koji je bio u Nišu i ministar inostranih dela Milutin Garašanin koji je bio u Beogradu.

Zbog lošeg kvaliteta veze, kralj je više puta ponavljao: „Milutine, govori glasnije!”, na šta mu je ministar Garašanin odgovorio: „Vaše Veličanstvo, ja govorim tako jako, da kada bi se popeo na toranj Saborne crkve, Vi biste me nesumnjivo morali čuti u Nišu i bez telefona”.

Linija je uspostavljena po isteku primirja u Srpsko-bugarskom ratu, kada su šifrovane depeše danonoćno „letele“ između Niša i Beograda, pošto je trebalo da se reši pitanje sklapanja mira. Kralju Milanu se učinilo da to ide jako sporo, pa je naredio Anti Jovanoviću, inspektoru vojnih telegrafa da se za 48 sati uspostavi telefonska veza između Beograda i Niša. U nedostatku vremena, iskorišćene su stare telegrafske žice, koje su svojom indukcijom izazivale velike smetnje u telefonskom razgovoru.

Ova linija je korišćena za potrebe vojske i dvora sve do 1901. godine kada je predata za korišćenje u javnom telefonskom saobraćaju, iste godine kada su otvorene i prve javne telefonske govornice u Beogradu i Nišu.
Izvor i foto:posta.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE