prof MiroslavVucckovic


Brus 18.07.2021. Obećanja i radovanja ili Bruski kraj od izbora do izbora - Još jedna knjiga iz pera profesora Miroslava Vučkovića a povodom 150 godina kako je Brus proglašen varošicom.

Miroslav Vučković već duži niz godina zapisuje i čuva od zaborava istoriju i narodnu tradiciju bruskog kraja ali i šire. Ovaj put se pozabavio posebnom temom - politikom - koja je sastavni deo života kako bi se neki sadašnji a posebno budući naraštaji podsetili obećanja i radovanja kao i političkih ličnosti i događaja iz bliže i dalje prošlosti.

Povodom najnovijih rukopisa "Obećanja i radovanja predstavnika vlasti iz bruskog kraja od 1871" koji će se naći u štampi, nadamo se uskoro, prenosimo predgovor buduće knjige koji je napisao sam autor, profesor Miroslav Vučković:

"Ukazom “Namesnika kneževa dostojanstva” u ime Njegove Svetlosti kneza Srpskog Milana Obrenovića od 21. juna 1871. Godine, Brus je postavljen u red varošica.
Na molbu žitelja Brusa NAČELŠTVO KRUŠEVAČKO je poslalo Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije “DA SE BRUS VAROŠICOM PROGLASI”.
Kneževi namesnici Milivoje Blaznavac, Jovan Ristić i Jovan Gavrilović na sednici od 03. juna 1871. godine donose odluku “da se selo Brus u srezu Kozničkom okruga Kruševačkog za varošicu proglasi”.
Odluku namesnika potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih dela i u Službenim novinama Kneževine Srbije br. 6-7 od 21. juna 1871. godine, na prvoj strani, donelo ukaz o proglašenju četiri, tada, mesta u red varošica i to: Brus, Tekija, Žagubica i Ljubovija.
Punih 150 godina vode Rasine I Graševke umivaju lice varošice Brus pod Kopaonikom. U čast ove jubilarne godišnjice – 150 godina od proglašenja za varošicu prikupio sam podatke, zapise I kazivanja o ljudima koji su bili na vlasti.

Zašto baš o njima?

Hteo sam da sačinim podsetnik ko su bili ti ljudi, sa kakvim se teškoćama borili, koje su rezultate postigli… Neki od njih su se grčevito borili da na vlast dođu, neki su to prihvatili kao partijski zadatak, neki su bili fakultetski obrazovani, neki jedva pismeni… za nekima se klicalo a za nekima zviždalo... Neki su tu dužnost obavljali u ratnim i zlim vremenima, neki u miru... neke je vlast promenila, neke odvela na vešala, neke na robiju…

To je bio motiv da o njima prikupim pribeleške i nadam se odštampam, a umesto zaključka citiraću misao Džordža Bernarda Šoa: “Nije istina da vlast kvari ljude. Istina je da budale kada se domognu vlasti kvare vlast”.

Ko su bili ljudi koji su vršili lokalnu vlast u Brusu od proglašenja ovog mesta za varošicu 1871. godine do danas, šta su obećavali a šta ispunili i da li je neke od njih pokvarila lokalna vlast ili su neki pokvarili lokanu vlast pročitaćemo kada iz štampe izađu pribeleške profesora Miroslava Vučkovića "Obećanja i radovanja ili Bruski kraj od izbora do izbora."
N.Miljković, foto:arhiva


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE