Zarevo slava0721a

Meštani sela Žarevo u opštini Brus 14. jula  proslavljaju slavu Sveti besrebrenici i čudotvorci Kozma i Damjan u narodu poznatiji kao Sveti Vrači ili Vračevi.

Crkva Svetih Vrača u selu Žarevo sagrađena na ostacima mnogo starije crkve, najverovatnije iz srednjeg veka, o čemu postoje materijalni dokazi. Crkva je interesantna i zbog ikonopisa i ikonostasa koji je iz 1942. godine i potpuno je sačuvan .

Zarevo crkva0723NJ

O crkvi Sveti Vrači u Žarevu postoji zapis u knjizi Aranđela Rake Jeličića - "Bruski tragovi prošlosti i sadašnjosti“:

"Na levoj obali žarevačke reke nalazi se seoska crkva, a u njenoj porti seosko groblje. Crkva je posvećena Svetim Vračevima, 14. jul, a podignuta 1934.godine.

Predanje kaže da je na ovom mestu, nekada davno, postojala crkva koju su Turci porušili. Narod dolazi da na temeljima crkve sagradi novu. Sa sobom donosi vino i kolač da se, na početku iskopavanja i gradnje crkve, pomoli Bogu. Dolaze Turci, narod beži ostavljajući sve, alat, kolač i oltar koji su pronašli. Turci ih sustižu i sve poubijaju.

Kad je narod došao, u novije vreme, i počeo sa otkopavanjem stare crkve pronašao je, kažu, okamenjeni kolač.

Zarevo profKovacevic0621c Crkva koja je podignuta početkom ovog veka veličine je 10 x 4 metra. Pokrivena je crepom. Ima dva ulaza. Jedan na zapadnoj, a drugi na severnoj strani. Svetlost u nju prodire kroz nekoliko prozora.

Zarevo crkva0721b

Crkva ima ikonostas i fresko je opisana. Freske je radio Nikolaj Mihailčenki, Rus, koji je u Brus došao posle 1917. godine.

Zarevo crkva0721a

Godine 1988. godine crkva je renovirana, okrečena, prepokrivena i uvedena je električna energija. Velika zasluga za to pripada, pored ostalih, Goranu Đorđeviću. Na Svete Vrače, 14. jula, ovde se svake godine sjati mnogo sveta sa ovih okolnih brda, pa i šire. Milina je biti na ovom šumovitom prostoru, pored brze, haldne i čiste rečice, u ovoj dubodolini okruženoj brdima…"
(Iz knjige „Bruski tragovi prošlosti i sadašnjosti“ – Aranđel C. Jeličić)


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE