AC zgradaopstine

Aleksandrovac 01.12.2023. Lokalitet Jablanica u selu Pleš u opštini Aleksandrovac proglašeno je za arheološko nalazište na jučerašnjoj sednici Vlade Republike Srbije.

Arheološko nalazište Jablanica u selu Pleš, opština Aleksandrovac, nalazi se na ravnom platou rečne terase potoka Jablanica. Arheološkim istraživanjem otkriveni su ostaci manjeg antičkog kupatila koje je datovano u 3-4. Vek, koje je imalo podni sistem grejanja - hipokaust, a na osnovu obavljenih geofizičkih istraživanja utvrđeno je da je ovaj objekat deo većeg građevinskog kompleksa, antičkog poljskog imanja ili naselja. Ostaci antičkog stambenog kompleksa sa kupatilom svedoče o povezanosti stanovnika ovog kraja sa rudarstvom i metalurgijom koji su na ovom prostoru izvođeni u kasnoantičkom periodu u rimskoj provinciji Meziji na centralnom Balkanu.

Osim Jablanice u selu Pleš, u opštini Aleksandrovac, donete su odluke da se i Gradina u Radaljevu i Trešnjevici, na teritoriji opština Ivanjica i Arilje, utvrde za arheološka nalazišta. Ova nalazišta su od izuzetnog značaja za istraživanje, proučavanje i valorizaciju antičkog nasleđa na teritoriji Republike Srbije.
izvor:kultura.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE