Mars Blazevo0224a

U blaževačkom kraju održan je Marš u čast legendarnog Koste Vojinovića i njegovih komita koji su dali živote boreći se za slobodu Srbije 1916. i 1917. godine.

Mars Blazevo0224c

Marš je održan 10. februara u organizaciji udruženja građana za zaštitu prirode i negovanje Srpskog nasleđa “Rajko od Rasine” a na inicijativu dr Aleksandra Milutinovića.

Mars Blazevo0224b

Zborno mesto učesnika marša bilo je u porti crkve Sveti Ilija u Blaževu, pored spomen obeležja komitama iz blaževačkog kraja koji su se pod vođstvom Koste Vojinovića Kosovca junački borili protiv okupatora i neprijatelja za oslobođenje naroda Srbije i poginuli u bitkama.

Mars Blazevo0224d

Cilj marša je bio lokacija Livadice - Ivljak, odnosno mesto gde je 15. oktobra 1917. godine teško ranjen vojvoda Kosta Vojinović u borbi protiv nadmoćnijeg neprijatelja. Lokacija na linku OVDE

Mars Blazevo0224e

Tokom 2024. godine "Rajko od Rasine" organizovaće akcije čišćenja reka na teritoriji opštine Brus kao i, sada već tradicionalan, Marš Brus - Kriva Reka kopaonička u čast stradalih meštana ovog sela oktobra meseca 1942. godine (više na linku OVDE)
TKM foto:"Rajko od Rasine"

Priče o Topličkom ustanku u Blaževu i blaževačkom kraju na linku OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE