EUprogres Fabrici12178

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici će u utorak 13. februara prvi put posetiti Niš i Aleksinac gde će se sastati sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem, predsednikom opštine Aleksinac Nenadom Stankovićem i obići projekte koje je finansirala Evropska unija u Nišu kao i projekte u Aleksincu koje Evropska unija realizuje u partnerstvu sa Vladom Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES1.

Ambasador Fabrici će prvo posetiti Aleksinac gde će se susreti sa predsednikom opštine i tom prilikom prisustvovati prezentaciji geografskog informacionog sistema (GIS), alata koji omogućava opštinama da prikupljaju, obrađuju i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju razvoj, donose odluke i privlače potencijalne investitore. Ovo je i dobar primer međuopštinske saradnje opština Aleksinac i Merošina koje su zajednički sprovele ovaj projekat vredan 150.000 evra.

U Aleksincu će Šef Delegacije EU takođe posetiti dve preduzetnice koje su uz pomoć EU i Vlade Švajcarske pokrenule svoje poslovanje, Maju Ostojić koja vodi stomatološku ordinaciju i Biljanu Đokić, vlasnicu „Poliklinke Natus“.

Posetu Nišu ambasador Fabrici će započeti susretom sa gradonačelnikom Niša, Darkom Bulatovićem. Šef Delegacije i gradonačelnik će prisustvovati prezentaciji o EU projektima na teritoriji Niša pripremljenu od strane Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Ambasador Fabrici će obići znamenitosti Niša i posetiti arheološku postavku u Narodnom muzeju u Nišu.

EU Info kutak u Nišu će takođe ugostiti ambasadora EU i gradonačelnika Niša koji će tom prilikom obići izložbu "Dehumanizacija" mladog umetnika Aleksandra Markovića.

Ambasador Fabrici će tokom popodneva razgovarati sa građanima Niša na debati "Pitaj me bilo šta o EU" koju organizuje po četvrti put Evropski pokret u Srbiji i Evropski pokret u Srbiji - Kraljevo u okviru EU projekta “Evropa za mene”2. Učesnici će imati jedinstvenu priliku da direktno u razgovoru sa ambasadorom Fabricijem saznaju više o novoj Strategiji proširenja EU i mogućnostima da Srbija postane članica EU 2025.

 1Program finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije, a sprovodi UNOPS u saradnji sa 34 lokalne samouprave jugoistočne i jugozapadne Srbije. Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

2 http://www.emins.org/srpski/projects/article/evropa-za-mene


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE