EUPro BelaPalanka02201

Ustanova kulture „Remezijana“ u Beloj Palanci biće rekonstruisana zahvaljujući sredstvima Evropske unije (EU) koja je, preko razvojnog programa EU PRO, opredelila 110.000 evra za sanaciju krova, rekonstrukciju grejanja, uvođenje novih električnih instalacija i osvetljenja, te sistema klimatizacije i ventilacije pozorišta i scene kao i nabavku nove scenske opreme.

Na taj način poboljšaće se uslovi za rad i organizovanje različitih kulturnih sadržaja, a istovremeno će se unaprediti energetska efikasnost i smanjiti troškovi grejanja.

Opština Bela Palanka je uspela da obezbedi sredstva za sufinansiranje ovog projekta u vrednosti od skoro 20.000 evra, pa će tako zgrada izgrađena 1948. godine biti potpuno rekonstruisana. 

„Ovo mesto je stecište svih kulturnih dešavanja u našoj opštini, jer se u okviru ustanove održavaju pozorišne predstave, bioskopske projekcije i koncerti, izložbe, književne večeri kao i folklorne manifestacije. Ustanova kulture „Remezijana“ je i domaćin brojnim kulturnim manifestacijama koje se organizuju u Beloj Palanci”, rekao je predsednik opštine Goran Miljković. 

„Postignuta energetska efikasnost smanjiće troškove grejanja što će nam omogućiti da uštedimo sredstva koja ćemo dalje da ulažemo u kulturu”, dodao je Miljković.

Takođe, u skladu sa principima dobrog upravljanja donet je pravilnik o korišćenju i iznajmljivanju prostorija Ustanove kulture „Remezijana“. Ove aktivnosti se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

EUPro BelaPalanka02202

Radove izvodi grupa izvođača na čelu sa nosiocem posla Winners d.o.o. iz Niša, koji su izabrani u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Bela Palanka, a predviđeno je da radovi budu završeni u roku od 120 kalendarskih dana.

Projekat Sanacije i adaptacije zgrade Ustanove Kulture „Remezijana” finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Кomplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PRO  koji podržava Vlada Švajcarske.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE