Brus crkva0822abc

Brus 17.08.2022. U okviru obeležavanja manifestacije „Dani opštine Brus – Preobraženje 2022.“ Narodna biblioteka Brus organizuje Duhovno veče u porti crkve sv. Preobraženje Gospodnje sa početkom u 18:00 časova na kom če gostovati istoričar akademik dr Slavenko Terzić i članovi Etno grupe Brus, 

Ovom prilikom biće održana promocija knjige "Na kapijama Konstantinopolja: Rusija i balkansko pitanje u 19. veku", autora dr Slavenka Terzića, koja se bavi jednim od najvažnijih pitanja novije nacionalne i opšte istorije 19. veka, a napisana je na osnovu obimnih arhivskih istraživanja u nacionalnim arhivima i ruskim arhivima u Moskvi i Sankt Peterburgu.
Rukopis sadrži pregled ruske balkanske politike tokom 19. veka u daleko širem evropskom i međunarodnom kontekstu. Jedno od centralnih pitanja ruske balkanske politike a samim tim i ove obimne knjige bilo je pitanje Carigrada (Konstantinopolja) i Moreuza. Istražujući rusku balkansku politiku u prvoj polovini 19. veka autor je posebnu pažnju posvetio Srpskoj revoluciji i politici Rusije, odnosno borbi Rusije da obezbedi autonomiju Srbije u okviru Osmanskog carstva. Dr Terzić je pokazao kako se ruska spoljna politika postepeno okretala prema toplim morima i tražila saveznike za ostvarenje svojih planova. Razume se da su glavni saveznici bili pravoslavni hrišćanski narodi na Balkanu i na Bliskom istoku.
Posebno su obrađene političke, kulturne i društvene veze Rusije sa svim balkanskim narodima – u prvom redu Srbima, Bugarima, Grcima, Rumunima i Albancima. Detaljno su prikazane prilike u Staroj Srbiji i okolnim oblastima tokom druge polovine 19. veka na osnovu do sada nekorišćene arhivske građe ruskih konzulata u Skadru i Prizrenu. Knjiga dr Slavenka Terzića predstavlja veliku naučnu sintezu balkanske politike ruske imperije u 19. veku kakvih do sada nije bilo u našoj istoriografiji.

U nastavku programa posetioci će imati priliku da uživaju u nastupu članova "Etno grupe Brus".

.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE