Blazevo skola129god

Osnovna škola "Vuk Karadžić" u Blaževu svečano je obeležila 129. rođendan, u utorak 07. novembra 2023. godine, uz prisustvo učenika, zaposlenih i zvanica.

Svečanost je počela intoniranjem himne Bože pravde a potom se prisutnima obratila direktorka Jasmina Mijajlovići poželevši dobrodošlicu i uručivši nagrade i zahvalnice najuspešnijim učenicima, nastavnicima i saradnicima, kao i zaslužnim pojedincima. Nakon toga program je nastavljen nastupom mališana iz vrtića da bi u centralnom delu svečanosti učešće uzeli svi učenici škole. Potom, u muzičkom delu svoje umeće su pokazali talentovani učenici da bi se priredba završila folklornim nastupom. 

Blazevo Osnovnaskola0722a

Osnovna škola u Blaževu počela je sa radom 1894. godine rešenjem koje je tada potpisao tadašnji ministar prosvete i crkvenih dela u vladi Svetomir Nikolajević.

Prve školske 1894/95. u prvi razred bilo je upisano 50 muških učenika. od nastavnih predmeta učili su se: Hrišćanska nauka, srpski jezik, račun, zemljopis, srpska istorija, poznavanje prirode, slovenski jezik, lepo pisanje, crtanje, pevanje i gimnastika. Prvi učitelj u ovoj školi bio je Aćim Čavdarović. Godine 1964. škola dobija naziv "Vuk Karadžić". zabeleženo je u knjizi "Svedok vekova" autora Rodoljuba Jotića i Miladina Vukojičića.

Naredne 2024. godine obeležiće se 130 godina postojanja osnovne škole u Blaževu.
TKM


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE