StojicM 1123a

U zborniku Pesničke rukoveti objavljena je i pesma Marije Stojić, profesorke srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi Brus.

Kontaktirali smo profesorku Mariju koja je bila veoma prijatno iznenađenja interesovanjem za njen književni rad i posle kraćeg razgovora dala je kraći osvrt na svoju najnoviju objavljenu pesmu:

Pre svega moram da kažem da mi je neizmerno drago što je moje delo objavljeno u zborniku Pesničke rukoveti, koji izdaje Krajinski književni klub iz Negotina, koji je skup umetničkih dela, pesama autora iz cele Srbije; što doprinosim tome da srpska umetnost, u ovom slučaju književnost, bude raznovrsna i da se razvija. Pored dece, umetnost moram izdvojiti kao nešto vredno na čemu treba raditi i što nam treba biti svakodnevna okupacija, makar i kratkotrajna. Neizmerno mi je drago i što predstavljam svoju opštinu Brus ovim zbornikom na jedan dostojan način, selo Batote u kojem živim i najpre svoju porodicu, a i neka se za Brus što više čuje iz ovog ugla.

Žena pod velom

Oslobađaš krilatice svih svitaka

koji te se iole dotiču

Mimoilaziš prostore,

međusvet tvoriš

Sponu sa velom kao vila sa koprenom u onoj odbegloj noći čuvaš

Ko si i kakva si

neman ili svetinja

Pružaš časak da zapahnućem vela samo senku pokrijemo

Istog smo roda

a nemam tu milinu

da kovitlavom prozirnošću natapam svačije poglede sklanjajući ih od sebe

Lice ti sladosti puno

i ubogošću

Ne okončavaš devičanstvo,

poriv kao drugo lice podmećeš

Kucavica je ometena

Mislima ne daš pokoravanje

kao druge si i nisi

silinom ovenčavaš

Pesma je inače nastala je kao odgovor na istoimeno vajarsko delo Đuzepea Krofa nastalog oko 1860. godine, a koje se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Delo je primamljiva inspiracija, sinkretično je i privlači pažnju iako je nastalo u 19. veku. Ovo neka bude poziv na čitanje poezije i književnosti uopšte, poziv na umetnost koja je potrebna današnjici, pa i našem Brusu. Okrilatiće nas i osloboditi stega ovog vremena koje se nekim nepotrebnim dešavanjima obavija oko nas. Ovo je pesma o ženi, moglo bi se reći o ženama, njihovoj prirodi, pogledu, položaju u životu i način je da se sagledaju mesto, uloga i večita tajnovitost žene." rekla je Marija Stojić.

TKM, foto Marija Stojić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE