Svako selo ima svoju istoriju koju žive neki drugi ljudi. Neki žive i prežive a neki odu u priče preživelih  kroz kazivanja koja se zapisuju za pokoljenja...

Kazivanja GoranMinic

Goran Minić, poznati novinar, publicista i književnik iz Brusa nedavno je objavio novu knjigu - Kazivanja o Krivoj Reci kopaoničkoj - povodom 400 godina crkve u Krivoj Reci i 76 godina od strašne tragedije koju je ovo selo doživelo u Drugom svetskom ratu.

GoranMinic 201118a

Goran Minić nije istoričar, ali je u svojoj knjizi "Kazivanja o Krivoj Reci kopaoničkoj" objedinio zapise" akademika, književnika, pesnika, meštana Krive Reka i učenika ovdašnje škole". Preneo je doslovno njihovu vizuru "krivorečke tragedije, deo doživljenog i deo ispričanog mlađim naraštajima" I dodao im ono svoje, poetsko i novinarsko, što je godinama skupljao u duši i srcu i beležio. I tako ostavio istoričarima ovu knjigu kao prilog za proveru svojih teza i zapisa i eventualne korekcije - napisao je u pogovoru Ljubodrag Obradović.

KrivaReka crkva1018m

Posebno je upečatljiva beseda Ljubiše Bate Đidića UMESTO PEPELA PRETVORENI U SVETLOST koju je izgovorio 2011. godine na otvaranju spomenika stradalima u Krivoj Reci. Iz te svetlosti, a iz same knjige zrači i savremena tema o odumiranju sela, koja je aktuelna i prisutna u celoj Srbiji, a posebno u Krivoj Reci, jer kao što napisa Goran Minić:
"I pitanje jesmo li se Krivoj Reci i žrtvama adekvatno odužili. Četiri veka je od izgradnje seoske crkve, još više vekova je od postanka sela... U nekim, malo inventivnijim i organizovanijim sredinama to bi pretvorili u hram turizma i kulture. Ovako, bar za sada, Kriva Reka nije dobila ni delić onoga što joj po mnogo čemu pripada. Uostalom, i kazivanja zabeležena u ovoj knjizi to nam na svojevrstan način potvrđuju. Zato i hoćemo da verujemo - da stvari moraju da se promene, ali ne da bi sve ostalo isto. Kriva Reka, i ljudi u Krivoj Reci, zaslužuju mnogo više od pukih obećanja koja više i ne broje."

KrivaReka 1018Ovu knjigu svom zavičaju i Krivoj Reci, za trajno sećanje donatorski daruje Damnjan Novčić.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE