IzlozbaNajlepsaZemlja0719

Danas, 05. jula 2019. godine, u holu Centra za kulturu Brus biće otvorena izložba fotografija koje su nastale na fotokonkursu Ruskog geografskog društva pod nazivom  "Najlepša zemlja". Izložbu će u 19:00 časova otvoriti prof dr Miroljub Milinčić -  redovni profesor Geografskog fakulteta u prisustvu gostiju iz Rusije a planirano je i prikazivanje kraćeg filma o aktivnostima Ruskog geografskog društva.

O samom foto konkursu Najlepša zemlja više nam je rekao prof dr Miroljub Milinčić:

"Rusko geografsko društvo sa ponosom predstavlja izložbu radova finalista i pobednika Sveruskog fotokonkursa "Najlepša zemlja" koji je medijski projekat širokih razmera posvećen očuvanju izvorne prirode Rusije i negovanju brižljivog odnosa prema životnoj sredini, preko umetničkih fotografija. Konkurs je prvi put organizovan 2015. godine, a od 2016. održava se jednom godišnje. U pravilima takmičenja nema ograničenja u odnosu na starosnu dob ili mesto stanovanja učesnika. Glavni uslov je da fotografije moraju biti snimljene na teritoriji Rusije.
Na konkursu godišnje učestvuje više od 23 hiljade ruskih i stranih fotografa, koji pošalju preko 100 hiljada snimaka. Najstariji učesnik je imao 87, a najmlađi svega 5 godina.
Fotografije se razmatraju u sledećim nominacijama: "Narodi Rusije", "Svet u našim rukama", "Najlepša zemlja", "Pejzaž", "Životinje", "Ptice", "Makrosvet", "Podvodni svet", "Crno-bela priroda", "Mladi fotograf", "Nasleđe koje nestaje", "Iskonska Rusija", "Industrijski pejzaž" i "Nagrada – simpatije publike".
Radove učesnika ocenjuju Predsednik Ruskog geografskog društva Sergej Šojgu, kao i poznati fotografi i stvaraoci iz oblasti kulture, fotograf očuvane prirode Segej Gorškov, generalni direktor Prvog kanala Konstantin Ernst, generalni direktor Muzeja Moskovskog Kremlja Jelena Gagarina, režiser Timur Bekmambetov, reditelj Emir Kusturica i mnogi drugi. Kako bi glasanje bilo nepristrasno, izbor radova je bio anoniman - pregledajući fotografije članovi žirija nisu imali i imena njihovih autora.
Svako ko je želeo, mogao je da se nađe u ulozi žirija – najbolja fotografija u nominaciji „Nagrada – simpatije publike“ birala se putem otvorenog glasanja na sajtu projekta photo.rgo.ru.
Izložbu u Brusu priređuje Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji u saradnji sa Centrom za kulturu Brus a Rusko geografsko društvo poziva sve građane i ljubitelje prirode da prisustvuju samom otvaranju izložbe sa željom da uživate u razgledanju!"

O Ruskom geografskom društvu prof dr Miroljub Milinčić je rekao sledeće:

"Rusko geografsko društvo (Русское географическое общество) jedno je od najstarijih geografskih društava na svetu. Osnovano je ukazom cara Nikolaja I 1845. godine i uvek je imalo prvorazredni društveni i nacionalni značaj. Glavni cilj Društva je bio da se prepoznaju, prikupe, opreme i pošalju na teren širom Rusije, Azije i sveta najbolji istraživači za raznovrsne studije. Tokom godina, Društvom su rukovodili predstavnici carske kuće Romanovih, poznati putnici, istraživači i državni službenici. Novembra 2009. za predsednika Ruskog geografskog društva izabran je Sergej Kužugetovič Šojgu, a formiran je i Savet pokrovitelja kojim predsedava Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin. Danas, u Rusiji i inostranstvu Rusko geografsko društvo ima više od 20.000 aktivnih članova. Regionalne kancelarije su otvorene u svim subjekatima Ruske Federacije. Glavna aktivnost Ruskog geografskog društva su ekspedicije i istraživanja, obrazovanje, očuvanje tradicije i kulture, objavljivanje knjiga i rad sa mladima. Rusko geografsko društvo je neprofitna organizacija koja ne dobija sredstva vlade. Više informacija možete pronaći na sajtu www.rgo.ru. Rusko geografsko društvo pridaje veliki značaj radu Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji."

I nastavio sa upoznavanjem o nastanku i radu Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji:

"Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji (Центр Русского географического общества в Сербии) je registrovan početkom 2015, a ceremonija zvaničnog otvaranja je održana 17. oktobra 2016. godine. Detalji o aktivnostima Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji dostupni su na sajtu geografija.org.
Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji je registrovan kao nevladina i neprofitna organizacija sa glavnim ciljem podsticanja i organizovanja kulturne, naučne, privredne i drugih vidova saradnje između ljudi dobre volje Republike Srbije i Ruske Federacije.
Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji definiše sledeće ciljeve u svom radu:
- Podsticanje naučne i stručne saradnje između geografa Srbije i Ruske Federacije kroz razmenu studenata, univerzitetskih nastavnika i saradnika u nastavi;
- Podrška i organizacija zajedničkih istraživačkih, naučnih, promotivnih i izdavačkih aktivnosti;
- U Srbiji aktivnosti na širenju geografskih, istorijskih i kulturnih znanja o Ruskoj Federaciji;
- U Ruskoj Federaciji aktivnosti na širenju geografskih, istorijskih i kulturnih znanja o Srbiji;
- Identifikacija, zaštita i promocija Srpskog kulturnog nasleđa u Rusiji;
- Saradnja sa kulturnim, privrednim i drugim organizcijama koje imaju saradnju sa Ruskom Federacijom;
- Neformalni programi treninga, edukacije i drugih vidova stručnog i naučnog rada iz oblasti geografije, ekologije, biologije, demografije, turizma, prostornog planiranja i istorije;
- Organizovanje naučnih, stručnih, kulturnih i sportskih manifestacija sa geografskom pozadinom;
- Javni konkursi sa geografskom pozadinom;
- Humanitarni rad u prirodnim, ekološkim i drugim nepogodama, pružanje pomoći i doprinos razvoju Srpskog i Ruskog društva;
- Saradnja sa medijima u oblasti promocije geografskih znanja, prirodnih vrednosti, ekološke svesti i zdravih životnih navika;
- Učešće na projektima;
Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji realizovao je više projekata na teritoriji Srbije i Ruske Federacije. Posebnu pažnju poklanja razvoju edukativnih i socijalnih programa za potrebe studenata iz Srbije i Ruske Federacije.
Tokom 2015. godine studenti iz Srbije su uzeli učešće na tri volonterska kampa na teritoriji Ruske Federacije, svaki u trajanju od po 25 dana.
Tokom 2016. godine, u periodu od 12. do 28. jula, Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji realizovao je edukativni program na teritoriji Srbije, a uz učešće 19 učesnika iz Rusije i 25 iz Srbije. Programom su rukovodili nastavnici i saradnici iz Srbije i Ruske Federacije.
Tokom 2017. godine, u periodu od 8. do 18. jula, saradnici Centra (studenti i nastavnici Univerziteta u Beogradu) su učestvovali na letnjoj terenskoj nastavi Univerziteta Puškin na teritoriji Lenjingradske oblasti.
Tokom 2018. godine, u periodu od 3. do 16. jula, Centar je organizovao terensku nastavu za za 44 studenta, nastavnika i saradnika univerziteta i instituta iz Srbije i Ruske Federacije.
Centar je do sada na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore organizovao više desetina izložbi fotografija sa foto-konkursa Ruskog geografskog društva. Takođe i veći broj promocija, učešća na filmskim festivalima, tematskih filmskih projekcija, kulturno-umetničkih programa i drugih sadržaja. Naš rad prate i o njemu pišu mediji u Rusiji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
Naše aktivnosti možete pratiti na sajtu  www.geografija.org"

Otvaranje izložbe fotografija pod nazivom "Najlepša zemlja" je večeras u holu Centra za kulturu Brus sa početkom u 19:00 časova.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE