U Trsteniku je po četrnaesti put organizovana humanitarnu akciju pod nazivom "Aukcija vaskršnjih jaja" a sav prihod koji se skupi ide ugroženim porodicama koje su pogođene nekim zdravstvenim problemom.

TOTrstenik aukcija04191

U aukcijskoj prodaji koja je održana 17. aprila 2019. godine učestvovalo je 52 likovna rada, od 51 autora, od čega je bilo 16-oro dece uzrasta od 6 do 17 godina i dva grupna odeljenska rada OŠ „Rade Dodić“ iz Milutovca i OŠ „Miodrag Čajetinac Čajka“, područno odeljenje iz Donjeg Dubiča.

Učešće u oslikavanju i ukrašavanju jaja uzeli su polaznici Udruženja mladih umetnika „Otvoreni atelje“, OKC „Reformars“, Učenička zadruga“Suncokreti “OŠ Rade Dodić iz Milutovca, Gimnazija „Vuk Karadžić“, članovi Kluba likovnih stvaralaca Trstenika, Udruženja „Centar u boji“, „Art budžak“, „Jefimijin vez“ i „Autogram“, Ikonopisačka radionica Sveta carica Teodora, stomatološka ordinacija „Hepi dental“, kao i brojni slobodni umetnici iz Trstenika. Prvi put je ove godine učestvovalo i sestrinstvo manastira Veluće. Osim drvenih eksponata, prvi put je bilo i keramičkih radova.

TOTrstenik aukcija04192

Prodajom „uskršnjih jaja“ čiji su autori dečjeg uzrasta sakupljeno je 64.700 dinara dok je prodajom umetničkih jaja čiji su autori članovi Kluba likovnih stvaralaca Trstenika sakupljeno je 183.000,00 dinara. Udruženje „Jefimijin vez“ je doprinelo da se prodajom njihovim radova sakupi 27.000 dinara. Učenici Gimnazije „Vuk Karadžić“ su donirali jaja u vrednosti 17.700 dinara, članovi udruženja „Otvoreni atelje“ 15.000, „Hepi dentala“ 14.500 , „Reformars“ 10.000, „Centar u boji“ 10.000 i „Art budžaka“  u vrednosti 8.000 dinara.

TOTrstenik aukcija04193

Umetničko jaje koje je postiglo najvišu cenu na aukciji (50.000 dinara) je rad Mirče Pantelića, dugogodišnjeg učesnika aukcije i člana Kluba likovnih stvaralaca Trstenik. Na drugom mestu po ostvarenoj ceni (30.000 dinara) je rad Radeta Dimitrijevića, takođe člana Kluba likovnih stvaralaca Trstenik, koji je dostigao aukcijsku cenu od 30.000 dinara. Upravo ovaj rad i rad Ružice Gilić (prodat za 20.000 dinara) su postigli najvišu cenu u odnosu na početnu, čak šest puta višu.

Najviše sredstava putem ove humanitarne akcije je donirala PPT „Namenska“ iz Trstenika - 216.000 dinara, a aukciju je podržao 21 učesnik, među kojima su pojedinci, privatna preduzeća i radnje, udruženja, državna i javna preduzeća i opština Trstenik. Rezultat aukcije je sakupljenih rekordnih 428.700 dinara koje će Centar za socijalni rad Trstenik, jedan od organizatora i ustanova relevantna za sakupljanje humanitarne pomoći, uputiti porodicama šestoro mališana, koji vode svoje najvažnije bitke-bitke za život i zdravlje.
Organizaciju ovogodišnje aukcije sprovela je Turistička organizacija opštine Trstenik, uz podršku Centra za socijalni rad Trstenik, Narodnog univerziteta Trstenik i Televizije Trstenik i tom prilikom se TO Trstenik, u ime korisnika sakupljenih sredstava, umetnika i dece-autora jaja i u ime organizatora,  zahvaljuje svima na saradnji povodom 14. Humanitarne aukcije vaskršnjih jaja.
izvor:turizamtrstenik.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE