Blazevo 122016 3

U susret obeležavanju stogodišnjice Topličkog ustanka trebalo bi naglasiti da su se na strani ustanika borili i meštani blaževačkog kraja, i to rame uz rame sa čuvenim Kostom Vojinovićem. Veliki broj borbi vođen je na teritoriji blaževačkog kraja i okolini Brusa što je zabeleženo u istorijskim dokumentima.

Tekst prof. dr Božice Mladenović, koji je objavljen na sajtu Jugmedia.rs, samo je još jedna potvrda da ne sme pasti zaborav na poginule ustanike iz blaževačkog kraja, njihovu borbu za slobodu i nezavisnost Srbije.

KVojinovic ceta 1
"U Ibarsko-kopaoničkom odredu četničkog vojvode Koste Vojinovića-Kosovca borile su se i dve žene: Danica Dimić i Stanka Petrović-Dimić.
Danica, koja je rođena i živela u selu Belo Polje na obroncima Kopaonika, imala je sedmoro dece, pet kćeri i dva sina. Daničin stariji sin Janićije bio je rezervni podoficir srpske vojske, a u ustanku zastavnik odreda. Mlađi Đorđe, dečko od 16-17 godina bio je borac istog odreda .

Stanka je bila udata u selu Mijoković sa druge strane Kopaonika (ka Leposaviću). Ne znamo ko je bio njen muž i da li je 1917. godine bio među živima.

Danica i Stanka su ostavile traga u usmenoj tradiciji. Upamćene kao izuzetno hrabre žene, koje su  bile u štabu Koste Vojinovića i borile se protiv bugarske i austrougarske vojske.

Bile su u sastavu vojvodine “pratnje“ i stalno bile u njegovoj blizini, prilikom marševa išle su odmah iza vojvode i zastavnika u muškom vojničkom odelu.

Blazevo kafana

Danica je zapamćena pod pravim imenom, a Stanka i kao Ruža, Katarina, Jelena, Stanika, Stana. Stanka je bila izuzetno lepa žena. Za vreme ustanka i u nastavku gerilskih borbi Stanka i Kosta živeli su , kako su govorili  savremenici Topličkog ustanka, u nevenčanom braku. Kosta Vojinović je nameravao da se po završetku rata oženi Stankom.

O pogibiji Stanke Petrović-Dimić zabeleženo je u vojvodinom dnevniku. Ona je poginula 15. oktobra 1917. godine u zasedi na Livadicama-Ivljaku,  koju su srpskim gerilcima postavili austrougarski i  bugarski vojnici.

Svesrdnu pomoć vojnicima okupacionih trupa pružili su bivši borci Ibarsko-Kopaoničkog odreda koji su se predali krajem leta 1917. godine.

Na osnovu narativnih izvora saznajemo da je Stanka u trenutku pogibije  bila u poodmakloj trudnoći.

Danica Dimić je na Livadicama-Ivljaku izgubila troje dece, sinove Janićija i Đorđa i ćerku Stanku.

Iako je bila ranjena, smogla je snage da iz ruku starijeg sina koji je bio na umoru, uzme zastavu odreda i spasi je. U ovoj borbi je Kosta Vojinović ranjen u levu nogu.

Blazevo crkva

Vojnici okupacionih trupa su poginule srpske četnike sahranili pored reke Toplice. Kosta Vojinović se nekoliko dana kasnije vratio na mesto sukoba i naredio da se poginuli četnici sahrane u dvorištu crkve u Blaževu.

Tada je održao govor na grobovima pokojnika i obećao da će im podići spomenik. Smrt je preduhitrila vojvodu Vojinovića i nije ispunio zavet.

Po završetku rata su članovi porodice Kojić iz Belog Polja podigli spomenik Spasoju, borcu Ibarsko-Kopaoničkog odreda.

Dimićima nije imao ko da podigne spomenik. Tako su i do današnjeg dana ostali bez nadgrobnog obeležja!!!

Spomenik Spasoju Kojiću i grobovi u porti crkve u Blaževu se danas jedva prepoznaju. Polako ih je uništavao zub vremena i nemar Srba prema svojoj prošlosti.

Da ne bi zaborav pao na poginule, njihovu borbu za slobodu i nezavisnost Srbije, potrebno je ispuniti zavet vojvode Koste Vojinovića-Kosovca."

Prof. dr Božica Mladenović, Univerzitet u Nišu, Filozofski fakultet, Departman za istoriju 
http://jugmedia.rs/neispunjen-zavet-koste-vojinovica-kosovca/

Pročitajte i
PRIČE O TOPLIČKOM USTANKU IZ BLAŽEVAČKOG KRAJA (klik)


 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE