StankoD082015 

Imali smo priliku, nedavno, da razgovaramo sa mladim piscem i studentom Stankom Debeljakovićem koji je rođen u Brusu, gde je učio osnovnu školu i zavoleo fudbal. Ta ljubav prema lopti je njegovu porodicu i njega povukla ka Kruševcu gde je nastavio sa treninzima u fudbalskom klubu Napredak.

Osim ljubavi prema fudbalu, Stanko je u Kruševcu  dosta vremena provodio u pozorištu gde je učio prve glumačke korake.  U pauzama je počeo da piše, prvo poezija a zatim i prozu. 
Odlazak na studije u Beograd, gde trenutno studira na dva fakulteta, odvojio ga je od fudbala i pozorišta ali je ostala ljubav prema pisanju. Osim što je odličan student Stanko je sada i veoma uspešan pisac, poezije i proze.  
S vremena na vreme objavi po koju pesmu a već ima napisana 4 romana od kojih je jedan posvetio svom pradedi Stanku, po kom je dobio ime, a odlomke  romana“Iznutra” već možemo naći na internet sajtovima i u štampi. 

Sećate li se život u Brusu - škola, društvo, ljubav prema fudbalu…
“O Brusu uvek razmišljam kao o utočištu od sveta. Tu sam proveo svoje detinjstvo, odrastanje i stekao prve prijatelje. Brus će uvek ostati i biti veliki deo mene..." 

Kako ste nam rekli, zbog fudbala ste otišli u Kruševac i Napredak?
“Odlazak za Kruševac je jedan od prelomnih trenutaka jer mislio sam i živeo za fudbal ali ubrzo sam upoznao moć reči i pozorista. “

Tolika ljubav ka fudbalu i onda pozorište?
“Pozorište sam zavoleo preko predstave Ujka Vanja koja je "fantastično dete" Čehova. To je bilo pre 6 godina, ako se ne varam, i u tom periodu počinjem ozbiljnije da se bavim pisanjem.”

Kada i kako ste počeli sa pisanjem? Šta Vas je privuklo? 
“U početku sam pisao samo pesme. Pesme ne zahtevaju veliko vremensko kod početnika. Dovoljna je iskra oslobođene emotivnosti i talenta. Dok pisanje proze biva veoma težak rad i iznovno upoznavanje sa samim sobom i svetom kakav nisam znao.”

Koliko ste romana napisali do sada?
“Napisao sam 4 romana. "Krug" koji govori o prijateljstvu kao nosećem motivu, "1953" roman posvećen pradedi Stanku, "Žena od peska i mora" o lepoti življenja i "Iznutra" kao psihološki roman.

Recite nam nešto o romanu posvećenom pradedi Stanku?
“Roman o pradedi "1953" je priča o herojstvu i stradanju zarad poštenja, domoljublja i budućnosti svoga naroda. Danas je to zaboravljeno i stavljeno na marginu.” 

Rekli ste da studirate na dva fakulteta istovremeno - kako uklapte obaveze?
 
“Studiram Pravni fakultet Univrziteta u Beogradu i Fakultet za diplomatiju i bezbednost. Apsolvent sam i na jednom i na drugom.  Cilj mi je da u što skorije vreme završim i jedan i drugi fakultet.
Vremena ima i previše, sve je u stavu prema životu i organizovanju vremena.”

Kakvi su Vam planovi po završetku studija? 
“Voleo bih da se bavim diplomatijom ili javnim poslom koji nosi dinamiku. Najvažnije mi je da oformim porodicu kada dođe vreme, ali za to je još rano. 

Vaši planovi kao pisca? 
“Pisanje. Želja mi je da dobijem Nobelovu nagradu, često se šalim u tom pravcu, ali sam potajno ozbiljan.”

Bio je ovo veoma prijatan razgovor sa Stankom Debeljakovićem, budućim dipomataom i da ne preteramo ako mu poželimo da bude uspešan kao Ivo Andrić. 

N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE