Kada je knez Miloš odlučio da oslobodi Kruševac i kruševačku nahiju, 1832 godine, proterivanjem begova Frenčevića iz Kruševca, učestvovali su mnogi Kopaoničani i Župljani.

Ustanci su, polazeći za Kruševac, održali moletsvitije između sela Male Grabovnice, Kobilja i Vrbnice (kopaoničke), tu su pili u slavu, te se brdo tada i prozva – Slava.

Neposredan povod za ustanak u Kruševačkoj nahiji bio je taj, kada su dvojca begova Frenčevića, 1832 godine, u selu Mozgovu kod Aleksinca, silom oteli dve lepe devojke, silom ih poturčili i uveli u hram. Roditelji ovih devojaka zarobljenica zapištali su i zatražili pomoć, te se ubrzo digao narod iz Kruševca, zatim sa Kopaonika, iz Župe, Ražnja...

Dom begova Frenčevića nalazio se u centru Kruševca, gde je sada zgrada Skupštine opštine i u njemu su živeli – Selimbeg, Zeka i Smaka, koji su bili Srbi pa su se poturčili. Po ovim begovima ime je dobilo i jedno brdo, ispred sela Pepeljevca. O ovom brdu u zbirci legendi Kruševačke opštine.

Krajem Novembra 1832. knez Miloš je poslao u Kruševac svoje izglasanike – Miletu Radojkovića i Arsu Andrejevića, s ciljem da organizuju ustanak. Tada im je od ustanika data zakletva „Da neće položiti oružje dok se roblje ne oslobodi i devojke vrate roditeljima i dok se Turci ne isteraju iz Kruševca i nahije“. Početkom Decembra iste godine, u selo Jasiku, kod Milete Radojkovića i Arse Andrejevića, dolaze majke zarobljenih devojaka i kažu da zarobljenice žude za izbavljenjem.

Odmah posle ovog susreta majki devojaka u Jasici, narod – ustanici, masovno su navalili na turske silnike, protero ih, a devojke su vraćene roditeljima. Ujedno, to su bili poslednji turski vladari u kruševačkoj nahiji, skoro na svakom koraku, mogla se čuti ona pznata izreka iz narodnih pesama:

„Drumovi će poželet Turaka,

Al Turaka nigde biti neće“.

Posle proterivanja begova Frenčevića, porta iz Carigrada pošalje u Beograd svog komesara da isledi i presudi ko je kriv za ustanak u kruševačkoj nahiji.  Poturčene devojke tada su izjavile pred komesarm da im je silom nametnut islam i da one žele da se što pre vrate svojoj veri i narodu. Odmah je presuđeno da se devojke vrete roditeljima, a begovi Frenčevići osuđeni na plaćanje globe.
Legende bruskog kraja - Z. Kostić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Legende Bruskog kraja:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE