LegendeBruskogKraja1Kod gobeljskog tesnaca, ispod Brusa, Đurđeva Jerina je, kaže legenda, dok je zidala grad Koznik, došla na ideju da Rasinu pregradi, napravi jezero i tako je navrne da teče preko Župe. I uspela je da podigne veliku branu i da Rasinu potpuno zauzdaje, pa se stala formirati velika akumulacija.
Sva zadovoljna, kaže dalje legenda, što je uspela, Jerina je sela u čamac i provozala se do blizu brane. Kada je stigla u blizinu Gobelje i stala se diviti kako je sve to veličanstveno izgleda, glasno je kazala:

  - REKA JE KAO I ŽENSKA PAMET, MOŽEŠ DA JE NAVRNEŠ DE OĆEŠ!

I tek što je ove reči izgovorila Brana je pukla i ogromna vodena silina je udavila. Tako je voda Jerinu proklela i u smrt je odvela.

Ovde je nekada jedan siromah pronašao veliko gvozdeno đule i nekako je uspeo da ga natovari na kola i dotera do kovača Jeličića u Brusu. Rekao mu je gde je ovo đule pronašao i pošto mu ono ne treba dade mu ga, ali za uzvrat da mu kovač Jeličić napravi kleplje i budake. Jeličić je prihvatio ponudu i obavezu. Posle izvesnog vremena majstor Jeličić se zainteresovao oko ovog đuleta, pa je pokušao da nekim oštrim predmetom malo jače udario, opna se presekla a iznutra pokuljalo zlato! Tako su, veli legenda Jeličići, koji su ovde došli iz Sjenice postali trajno bogati i mogli su da kupe posede na Kopaoniku, a da se kasnije iz ove familije Sibin Jeličić i okumi sa kraljem Petrom Prvim Karađorđevićem.
Legende bruskog kraja - Z. Kostić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Legende Bruskog kraja:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE