oteto od zaboravaMiroslav Vučković rođen je 1947. godine u selu Radunje, opština Brus. 
Osnovnu školu završio je u Blaževu, Gimnaziju u Kuršumliji a Višu pedagošku u Kruševcu. Gotovo čitav svoj radni vek je proveo u prosveti kao nastavnik srpskog jezika a danas je u penziji i želja mu je da svojim pisanjem otme delove istorije i života ovog kraja od zaborava.

"OTETO OD ZABORAVA"
KRSTATA GORA - O TOPONIMIJI SELA OPŠTINE BRUS

Toponimija je deo onomastike koja se bavi jezičkim i istorijskim objašnjenjima porekla imena pojedinih mesta.

Toponimija jednog područja predstavlja izraz etičkih, socijalnih i drugih osobina stanovništva. Ona često bolje nego išta drugo, govori o načinu života, o odnosu čoveka prema prirodi, njegovoj istorijskoj sudbini na određenoj teritoriji.

Toponimija govori o društvenim i prirodnim pojavama koje su nastajale na određenom prostoru, odraz je minulih vremena i položaja ljudskih generacija u njima.

Toponimi mnogo više pamte, vide i čuju, nego i što bi se moglo pomisliti te iz njih možemo pretakati prošlost u sadašnjost. Menjalo se sve i režim i vlast, ali imena su ostajala. U svakom od tih pojmova leže duboki razlozi da budu imenovani zbog kojih su i zaslužili ime.

Ako se dublje unesemo u imena, šumove, zvukove i korene na teritoriji opštine Brus, otkrićemo mnogo toga o prošlosti mesta. A sva imena mesta na području  opštine Brus toliko pamte i toliko su bogati i jezički i istorijski da zaslužuju naš pokušaj da budu odjašnjena.

 Oslušnimo samo neka od hiljadu imena počev od Pančićevog vrha do najniže tačke u selu Zlatari:

CARINA

TURJAK

ŠAPIDO

NINEVAC

BITEVIJA

TENTIŠTE

ĆELAVICA

SIKILJAN

 ZBEG

VLAJNA

BISCAG

BERDA

VIGNJIŠTE

CUGULJAN

RAPORITO

PREKA

MALJ

KLJUNA

GOSPA

OBRADOVICA

ČIR

TRUPAC

VUČKAS

GLEDALIŠTE

TRESIBARA

ĆAVA

ORLJAK

KUKANJSKI KRŠ

BAJIN GROB

GROZNIČEVAC

BIDIVOR

MUNCELO

BILJURINAC

KANIZVORČIĆI

ŽEŽNICA

SIGA

VOJLOVICA

KUNOVICA

KATINA BARA

GULJIBRADA

 Kao što se vidi toponimi na teritoriji opštine Brus su raznovrsni. Najčešće su obrazovani:

PO RADNJI KOJA SE NEKADA TU VRŠILA:
CARINA, OGLEDNA, RAPORITO, KAMARIŠTE, KARAULA, VIGNJIŠTE, JAGNJILO, PLADNIŠTE, PLEŠ, GLEDALIŠTE, GU; KALIŠTE, PALJEVINA, PADALIŠTE.

NAZIVI DOBIJENI PO IMENIMA ŽIVOTINJA:
MEČJA STENA, JELENSKO OSOJE, SRNJEVICA, VUČKAS, MEČKAR, SOKOLICA, JELENJAK, GARNJAVAK, KOZJI POTOK, ORLJAK, VUČJAK, SVINJARAC, MRAVINJAČA, KOŠUTICA, JEŽEV DO, JEŽEVICA, VUČJI POTOK, KONJAR.

NAZIVI DOBIJENI PO NAZIVIMA BILJAKA:
JABUKOVAC, JASIČE, IVLJAK, LEŠTAR, KRUŠJAK, RAVELJ, RUJEVAC, ZOVINAC, PAPRADNICA, KUNOVICA, TRNOVO BRDO, JELOVARNIK, LANIŠTE, MALINJAK, BOROVIK, DRENJAK, ELDOVIŠTE, JAGODARNIK, GRABAK, KRAVAJAC, JASIKAR, GRABLJE, JAGODNJAK, DUVANIŠTE, KOPRIVNJAK.

NAZIVI DOBIJENI PO VLASNIKU, OBRAZUJU SE PO PRIPADNOSTI PORODICI:
VITANOVE NJIVE, JAKŠINO BRDO, MALJINSKI DO, MILETICKO GUVNO, SAVICKA ČUKA, MANDIN PUT, KOLETINA GLAVA, VLAŠKA RAVAN, MILJAČKO POLJE, ŽIVKOVO KUĆIŠTE, ARSINA NJIVA, BALJICKO BRDO, DEMINO BRDO, IGROŠKA VRATNICA, KATINA BARA.

NAZIVI IZVEDENI PO OBLIKU ZEMLJIŠTA I RELJEFU:
KRSTATA GORA, VRLETNICA, BABIN NOS, ČIR, ĆELAVICA, KLJUNA, CUGULJAN, ČELOPEK, ŠILJAČA, STO, ŠILJCI, BISAG, KOTUR, STRMAC, GULJIBRADA, JARAM, ČESTA, KAMENA GLAVA, KOZJA GLAVA, RUPE, MALJ.

NAZIVI DOBIJENI IZ VREMENA TURSKE  VLADAVINE:
TURSKI BREG, TURJAK, KADIJINA ŠUMA, BEGOVO BRDO, JEMINAC.

NAZIVI DOBIJENI  UMANJIVANJEM  DEMINUTIVI:
LOKVICE, ZAREPAK, čUKARAK, IZVORAK, KUPOLICA, STUBICA, REPELJAK, JASIČE, VRACA.

NAZIVI DOBIJENI OD ZVUKOVA I šUMOVA IZ  PRIRODE, ONOMATOPEJSKOG POREKLA:
TOROTOVICA, KRČICA, KOKANOVAČA.

NAZIVI DOBIJENI OD DVE REČI, SLOŽENICE:
DOBRODOLE, SREDOVAK, PRESEDOH, TRESIBARE, ČELOPEK, ZAPLANINA, BELOBREŽINA.       

Vrlo su interesantni i nazivi vodnih objekata: izvora, potoka, rečica i bara. To su HIDRONIMI. Navešćemo neke:

a)    IZVORI:
  SIGA, ŽEŽNICA, PIŠTAVCI, ZMAJEVAC, BEGOVA VODA, DOBRA VODA, KLADENAC, KOVAČKA VODA.

b)   POTOCI I REČICE:
KAČARUŠA, TOROTOVICA, ŠAPIDOLKA, LUKAšKA, CIGANSKA REKA, BEćARUšA, MOČILSKI POTOK, VUČJI POTOK.

Dajemo neka objašnjenja i legende o postanku imena:

JEMINAC: Livade u selu Radmanovo sa izdašnim izvorom. Mesto je dobilo po Turčinu Eminu koji je izdahnuo kod izvora.

RAPORITO: Pašnjak u selu Vlajkovci u zaseoku Đorđevići. To je jedna zaravan na kome su se predavali RAPORTI kad je granica išla linijom Ogledna - Javorac - Jankova Klisura. Po raportima koje su podnosili čuvari granice mesto danas nosi naziv Raporito.

GOSPA: Livada i oranice na tromeđi sela Belo Polje - RadunjeIričiće. Tu je za vreme vladavine Turka bio HAN (i danas postoje ostaci). Pošto se kod hana skupljao narod i turski zvaničnici, narod poče ovu livadu da zove Gospodska livada a vremenom skraćeno Gospa.

VLADIČANAC:  Brdo sa ređom bukovom šumom i livadama u selu Šošići. Dobio je ime po vladici koji je na ovom mestu izdahnuo. Putujući sa Kosova, on je na ovom mestu zaspao i zbog velike hladnoće preselio se na onaj svet.

NINOVAC: Ninovac se nalazi u ataru sela Livađa. Ovde je neki Turčin seo da se odmori i napije vode. Verovatno je zaspao pa mu je neko ukrao kesu sa novcima. Kada se probudio i video da mu nema kese sa novcima viknu: NI NOVCA, NI SREĆE i tako narod poče ovo mesto da zove NINEVAC ( u govoru ljudi iz ovog sela čuje se i NINOVAC ).

ŠAPIDO: Po kazivanju, Dragoslava Jevtićaiz Brzeća starog 86 godina, ove livade i njive dobile su ime po tome što su ovde nekada živeli šopovi koji su se kasnije odselili. Po njima narod nazva mesto: ŠAPIDO kako i danas Brzećani ovo mesto zovu.

RUJEVAC: Kosa između D. Levića i Šošića toliko poznata kao epicentar zemljotresa iz 1980. godine ii me je dobila po rujnoj travi koja ovde raste i ništa drugo.
Trava RUJ – RUJA može da podnese veliku toplotu i ništa je ne jede, sem magarca. Seizmiolozi smatraju da je ovda zemljina kora najtanja i zato je bez druge vegetacije.

Sva naša nastojanja i truda da damo objašnjenje nastanka imena toponima: BIDIVOR, MUNCELO, BITEVIJA, RUNTA i još nekih ostala su bezuspešna. Verujemo da će veći poznavaoci etimologije i ovo objasniti.   
Miroslav Vučković

"Oteto od zaborava" OVDE

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE