SOBrus sala03191

Brus,22.09.2020. Prateći politička dešavanja na lokalu od aprila meseca 2012. godine pa do danas sa pravom postavljam pitanje "Propušta li novoformirana vlast u Brusu šanse tokom 2020. godine i ide li iz greške u grešku?"

Ovo pitanje postavljam prvenstveno kao građanin varoši Brus koji želi da se teritorija opštine razvija i modernizuje prateći evropska i svetska dostignuća ali uz očuvanje i poštovanje istorije i tradicije nevezano za stranačku pripadnost...

Naime kako su se približavali izbori 2020. došlo je i do izvesnih političkih dešavanja na lokalnoj sceni Brusa pa tako na sednici SO Brus u februaru 2020. godine istupanjem dela odbornika iz Odborničke grupe SNS  formirane su još dve odborničke grupe pa su tako u lokalnom parlamentu nastale četiri odborničke grupe.
Kako je izostalo zvanično saopštenje OO SNS Brus i kako odbornici nisu znali ko tada čini većinu u lokalnom parlamentu na zahtev Odborničke grupe Za Brus i još nekoliko odbornika iz OG SNS zakazana je nova sednica SO Brus za 13. mart 2020. godine. 

Ova sednica SO Brus, zakazana 13. mart, nije održana zbog nedostatka kvoruma ali što je zanimljivo nije ni zaključena. Na pomenutoj sednici glavna tema, odnosno tačka dnevnog reda bila je rad tadašnjeg predsednika opštine i opštinskog rukovodstva, koje je izabrano na sednici SO Brus 02. aprila 2019. godine.

U tom trenutku je već bilo izvesno uvođenje Vanrednog stanja u Republici Srbiji zbog epidemije koronavirusa Covid-19 i tada su odbornici koji su i u današnjoj koalicionoj vlasti u Opštini Brus propustili šansu da diskutuju o radu tadašnjeg opštinskog rukovodstva i da eventualnim smenama i postavljenjima ojačaju pozicije opštine Brus tokom najavljenog Vanrednog stanja.

Ali to je bilo i prošlo, uz neke komentare i opravdanja zbog nedolaska na sednicu pojedinih odbornika kao i predsednika SO Brus, ali građani opštine Brus, posebno oni u ruralnim sredinama i sa niskim primanjima ostali su uskraćenji za adekvatnu humanitarnu pomoć kakvu su imali građani ostalih krajeva Srbije tokom vanrednog stanja.

Šta se sve dešavalo i radilo na teritoriji opštine Brus tokom Vanrednog stanja od sredine marta meseca do početka maja meseca 2020. godine za sada je većim delom nepoznatnica i ostaje da se kroz izveštaj nadležnih to predoči građanima opštine Brus kao i široj javnosti.

Od 06. maja 2020. godine, kada je ukinuto vanredno stanje, ponovo se kreće u perizbornu kampanju za izbore zakazane sada za 21. jun 2020. godine.

Naravno u tom periodu opštinska vlast u Brusu uglavnom daje suvoparna saopštenja Štaba za vanredne situacije opštine Brus ali nekakvih konkretnih planova i saopštenja u cilju razvoja opštine Brus nema. To je samo dokaz one izjave predsednika opštine Brus na Javnoj prezentaciji budžeta opštine za 2020. godinu, kada je na pitaanje koji su dugoročni planovi Opštine Brus i kapitalne investicije za 2020 i u narednom periodu, izjavio "Mi to ne volimo da pričamo... mi uradimo pa građani vide..."

I tako sa novom predizbornom kampanjom početkom juna meseca polako se širi koronavirus u opštini Brus ali za lokalnu vlast u Brusu to je sve neprimetno. I posle više insistiranja na izveštajima o stanju koronavirusa na teritoriji opštine Brus jer je bilo evidentno prema izveštajima nadležnih službi Republike Srbije da se virus širi, i obraćanja Povereniku i Kancelariji Zaštitnika građana izveštaji od lokalne vlasti u Brusu postaju dostupni o čemu je pisano u tekstu OVDE

Lokalni kao i republički izbori održani su 21. juna na kojuima je pobedu odnela SNS. Na jednom glasačkom mestu, u Blaževu, došlo je do ponavljanja izbora 28. juna ali to nije uticalo na prethodne izborne rezultate na lokalu pa je Opštinska izborna komisija Brus saopštila konačne rezultate lokalnih izbora 2020. godine. OIK Brus je potom, na sednici održanoj 02. jula 2020. godine, donela Odluku o potvrdi odborničkih mandata za novi saziv SO Brus.

Tada se već očekivalo da će konstutivna sednica SO Brus biti zakazana eventualno za 07. ili 12. juli ili koji dan kasnije kako bi se što pre formiralo novo opštinsko rukovodstvo i krenulo planski i dugoročno u razvoj opštine Brus. Ovo očekivanje za održavanje sednice u pomenutim datumima imalo je dva logička razloga - prvi da su predsednik i zamenik predsednika SO Brus članovi SNS (što je javno rečeno na sednici SO Brus februara meseca 2020) a drugi da se sednice SO Brus zakazuju na dan verskih praznika.

Ali ništa se ne dešava, niko se ne oglašava, ni pobednici ni pobeđeni... svi ćute. Ćute oni, ćute ovi a građani očekuju promene na bolje... Ipak 12. jula tadašnji predsednik SO Brus zakazuje konstitutivnu sednicu za 20. avgust 2020. godine. I sve je u zakonskim rokovima.
I dalje tišina... svi ćute. Ćute oni, ćute ovi a građani očekuju promene na bolje, očekuju vesti o planovima razvoja opštine Brus, očekuju vesti o Gondoli u Brzeću... očekuju...

Tom tišinom je na neki način nova vlast već izgubila deo poverenja kod građana, dobro ne baš kod svih građana jer bilo je tu i onih koji su očekivali takav razvoj situacije ali najviše u svoju korist i svojih bližnjih.

Tako u tišini prolazi mesec juli 2020. godine i približava se Dan opštine Brus, 19. avgust. Niko ne pominje Dan opštine Brus. ni oni što su na vlasti ni oni koji se pripremaju da pereuzmu vlast samo dan po Preobraženju, odnosu dan posle Dana opštine Brus.

I u ovom periodu čekanja i tišine je jedna velika propuštena šansa nove lokalne vlasti u Brusu - Da su formirali vlast tokom jula i konsolidovali saziv u lokalnoj vlasti do početka avgusta mogli su za Dan opštine da pozovu nekog iz Vlade Srbije, možda i premijerku, ili i predsednika Republike Srbije, i da simbolično obeleže Dan opštine Brus i uruče Opštinska priznanja npr Domu zdravlja Brus i Kovid ambulanti DZ Brus, pojedinim učenicima i privrednicima uz obilazak radova na Gondoli u Brzeću i još par lokacija, bez velike gužve - i na taj način postave veoma čvrst temelje lokalne vlasti... Ali od toga nije bilo ništa... I dalje se ćuti...

Ćute uporno oni na vlasti ali ćute i ovi što preuzimaju vlast 20. avgusta - čini se kao što bi narod rekao "ćute u istu tikvu"

Prođe Dan opštine kao da ga nije ni bilo. Ni čestitka predsednika SO Brus ali ni predsednika Opštine Brus koji je primao platu od tih građana i imao neograničena sredstva iz budžeta za ugostiteljske usluge.

I tako 20. avgusta održana je konstitutivna sednica a već 21. avgusta došlo je do primopredaje vlasti.Otada je prošlo već mesec dana a novi tim Opštine Brus ni da se predstavi građanima, da prikažu svoje biografije i sa ponosom predstave budući plan razvoja opštine Brus o kom je toliko pričano tokom predizborne kampanje.

U tih mesec dana vlasti osim što se nisu javno predstavili svim građanima napravljeno je i još nekoliko propusta ali to što sam primetio ne znači da sam u pravu.
Jedna od najvećih greški je način smene pojedinih direktora preduzeća i ustanova na trećoj sednci SO Brus održanoj 11. septembra - njih ne menja odbornička grupa već postoji drugi način. I ako je bilo propusta u radu sada već smenjenih direktora najverovatnije da je to bilo u periodu od februara 2020. pa do smene jer pre toga niko od odbornika iz prošlog saziva, koji su i u ovom sazivu SO Brus, nije imao primedbe na njihov rad. I sada građani sa pravom očekuju da onaj ko je predložio smenu direktora iznese javno konkretne razloge smene sa pojedinostima i u kom periodu su ti propusti napravljeni.

Na pomenutoj trećoj sednici SO Brus od 60 tačaka Dnevnog reda odbornici su za 30 radni materijal dobili na sednici što podseća na rad i dešavanja u lokalu u nekim prethodnim periodima.

Izvesna greška novoformirane vlasti u Brussu je i način sazivanja četvrte sednice SO Brus koja je sazvana danas za sutra, i koja tako ne bi mogla biti redovna već pre vanredna, mada je na dnevnom redu drugi rebalans budžeta za 2020. jer odbornicima je sigurno potrebno vreme da se pripreme za sednicu. Osim toga veoma  zanimljivo bi bilo da je rebalans budžeta postavljen na javni uvid pa i građani opštine da učestvuju u predlogu odluka što bi bio samo plus za vršioce zakonodavne i izvršne vlasti u Brusu.

Između treće i četvrte sednice propuštena je i velika šansa da neko od predstavnika lokalne vlasti u Brusu 17. septembra na Kopaoniku dočeka ministra turizma, trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića i direktora JP Skijališta Srbije Dejana Ćiku koji su obilazili radove na izgradnji Gondole Brzeće Kopaonik OVDE. Ovo je bila velika prilika da se čuje glas Brusa u vezi Gondole koja se u ovoj opštini iščekuje još od 80 godina prošlog veka. Jedini glas koji se u Opštini Brus čuo vezano za Gondolu u Brzeću tokom 2020.godine bio je prilikom ostavke pomoćnika predsednika Opštine kao i potom na konferenciji za novinare predsednika Opštine Brus.

Ovako ostaje, iz ličnog ugla posmatranja, da je novoformirana vlast propustila više šansi od početka 2020. godine a posebno od potvrđivanja mandata pa do stupanja na vlast kao i kasnije kada su napravili i više grešaka što može biti rezultat političkog neiskustva ali i rezultat delimično nasleđenog rada i ponašanja prethodnih zakonodavnih i izvršnih vlasti na lokalu.

Ovaj tekst je lični pogled na lokalna dešavanja u Brusu u nekom periodu što ne znači da je sve baš tako ali dešavanja na današnjoj sednici SO Brus i buduće vreme daće odgovore na mnoga pitanja i dileme, basrem za one navedene u ovom tekstu. 
Nenad Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE