Gordan Nikolić je rođen 1968. godine u Brusu. Violinu je počeo da uči u 7. godini. Godine 1985. nastavlja studije na visokoj školi za muziku u Bazelu kod Žan-Žak Kantorova, da bi diplomirao 1989. sa najvišim pohvalama kao solista i pedagog.

Radio je i sa Lutoslavskim i Kurtagom i razvio interes za baroknu i savremenu muziku. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada, kao što su nagrade Tibor Varga, Nikolo Paganini, Grada Breše i Nagrada Vaclava Humla.
Godine1989. postavljen je za vođu orkestra Overnja kojima je dirigovao sa koncertmajstorskog mesta.
Od 1996. bio je postavljen za vođu Kamernog orkestra Lozane, a kasnije i Kamernog orkestra Evrope.
Od 1997. pozvan je da bude vođa Londonskog simfonijskog orkestra.
Pored ovih orkestara dirigovao je Kamernim orkestrom Londonskog simfonijskog orkestra, Orchestre National d’Ile-de-France, Mančesterskom kameratom i Roterdamskim filharmonijskim orkestrom. Tokom ove sezone dirigovaće i Orkestrom Lila.
Od septembra 2004. je umetnički direktor Holandskog kamernog orkestra iz Amsterdama.
Od 2000. ima titulu Prince Consort Professor za rad sa ansamblima na Kraljevskom koledžu za muziku.
Od septembra 2003. profesor je na Gildhol školi za muziku u Londonu, kao i na Kraljevskom koledžu u Roterdamu.
Nikolić gaji posebno interesovanje za kamernu muziku i redovno nastupa po festivalima kao što su Musique a l’Lemperi Festival, Edinburski festival, Dejtona festival, Chaise-Dieu Festival i Proms gde je nastupao sa Vladimirom Mendelsonom, Piterom Vispelvijem, Kristfom Koanom, Erikom Le Sažom, Marijom Zoao Pires, Mihailom Pletnjovim, Emanuelom Aksom, i Timom Hjuom. Od nedavno je član Velindžer gudačkog kvarteta.

Kao solista nastupao je sa Orkestrom Romanske Švajcarske, Simfonijskim orkestrom Bala, Kombatiment konsortom iz Amsterdama, Izraelskim kamernim orkestrom i Londonskim simfonijskim orkestrom. Godine 2001 svirao je Voltonov koncert sa Andre Prevenom, a 2003 Bramsov dupli koncert sa Londonskim simfonijskim orkestrom pod Bernardom Haitinkom koji je snimljen za kuću LSO Live, kao i Paganinijev Prvi koncert na pet koncerata u Holandiji. Premijerno je izveo Violinski koncert Džejmsa Mek Milana, Deep But Dazzling Darkness sa Londonskim simfonijskim orkestrom.
Ostvario je brojne snimke za razne kuće (Olympia, Lyrinx, Sirius), istražujuci manje poznati repertoar. Jedan od njegovih snimaka posvećen Vivaldiju bio je nominovan za “snimak meseca” u Holandiji, a snimak Baha dobio je nagradu DRS3, švajcarskog kulturnog radio kanala. Gordan Nikolić je i umetnički direktor Holandskog kamernog orkestra.

Godine 2005. Londonski simfonijski orkestar ga je pozvao da bude solista na tri važna projekta: Šumanovom koncertu pod upravom Danijela Hardinga, Bramsovom koncertu pod Ser Kolinom Dejvisom i Betovenovom Trostrukom koncertu sa pijanistom Emanuelom Aksom i čelistom Timom Hjuom, pod upravom Bernarda Haitinka u Barbikan centru u Londonu. Od 2006. godine postao je umetnički vođa renomiranog beogradskog kamernog orkestra Gudači sv. Đorđa.

Gordan Nikolić svira violinu Lorenco Storioni iz 1794.

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE