dzaja

U vreme letnjih meseci većina naših sugrađana i poznanika koji rade u inostranstvu posećuju svoj rodni kraj.

Ovaj put razgovaram sa Draganom Todorovićem - Džajom, koji je rođen u Lepencu (opština Brus) a radi u Švajcarskoj u mestu Morcote, na obali jezera Lugano.

 

Dragan je još davih devedesetih godina otišao put Švajcarske u potrazi za radnim mestom i bolljim životom. Radio je prvo u kuhinji jednog restorana dok nije dobro naučio jezik. Inače u ovoj oblasti se govori Italijanski i Nemački jezik mada se mora znati više jezika zbog lakšeg sporazumevanja sa turistima i gostima. Vremenom kako je savladavao strane jezike Dragan je postajao sve veštiji i iskusniji u ugostiteljskim i turističkim poslovima.

albattello"Trenutno radim u restoranu "Al Battello". Restoran se nalazi u mestu Morcote na obali jezera Lugano. U gradiću Morcote osećate se kao na Sredozemlju. Ovaj gradić se odlikuje mediteranskom klimom. U njemu uspevaju čak i palme. Restoran je eksluzivan i uglavnom ga posećuju veoma poznate ličnosti i poslovni ljudi.

Na ulasku u Morcote je park Swiss minijatur gde je cela Švajcarska u malom. U blizini se nalazi Campione d Italia, deo Švajcarske koji pripada Italiji. Tu su smeštene kockarnice, luksuzni hoteli i restorani koje vredi posetiti jer su jako lepi. Moja preporuka je otići u Maglasio koji je prema aerodromu i obići fabriku Švajcarske čokolade, sa degustacijom naravno.

Inače turistička ponuda koju nudi Morcote i turistička ponuda opštine Brus i okoline se ne može upoređivati. Ali mi koji tamo radimo možemo savetima i sugestijama uputiti u kom pravcu treba da se radi na razvoju turizma u Brusu i okolini. Ako želimo da razvijamo naš kraj u turističkom smislu mora se pratiti šta se radi u razvijenim zemljama.

Da li bih ulagao u Srbiju i Brus?  Pa naravno. I ne samo ja već i većina mojih rođaka i  prijatelja. Samo moramo imati obezbeđene garancije za uloženi kapital. Problem su i pojedine dozvole. Ali nadam se da će se i to vremenom rešiti i da ćemo uspešno ulagati, raditi i graditi. I razvijati turizam. I ne samo turizam već i ostale grane ekonomije a naročito proizvodne delatnosti. Kao što sam već rekao imamo iskustva i volje da pomognemo razvoj turizma u našem kraju. Mislim na jezero, Brzeće, Kopaonik a sigurno ima još puno destinacija koje se mogu ponuditi turistima."

Hvala Džajo na ovom kratkom razgovoru i budimo na vezi.

N.Miljković

 

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE