vasarm2

Sama reč vašar dolazi iz mađarskog jezika. Označava i sâm događaj i mesto gde se odvija. Ranije se često koristila i reč iz grčkog jezika sa istim značenjem – panađur. Slovenska reč sajam upotrebljavala se ravnopravno sa ove dve strane reči, ali se, vremenom, sajam više vezuje za „trgovinski“ oblik vašara.

Još jedna slovenska reč koja se koristi i za vašar je sabor.
Vašar je kod Srba od davnih vremena bio najvažnije i najmasovnije društveno okupljanje, šaroliki skup povodom nekog verskog praznika, na gradskom ili seoskom trgu, gde se trgovalo i zabavljalo.

Sabor se odvijao pored crkve ili manastira na dan crkvene slave sela, grada ili manastira i trajao je 2–3 dana. Nekada su sabori i vašari bili glavna društvena dešavanja. Kažu da su veliki godišnji sabori za Srbe predstavljali isto što i olimpijske igre za Grke.

Nastali u srednjem veku, služili su čvršćoj vezi između vladara i podanika, a posle, pod tuđinskom vlašću, služili su očuvanju slobodarskog duha.
Ljudi se na vašaru okupljaju da prodaju i kupe – stoku, kućne potrepštine, raznu zanatsku robu, ali i sitne poklone – da se zabave, da se takmiče u nekom sportu, da momci upoznaju devojke i obrnuto, da zaigraju u kolu, da prijatelji vide jedni druge, ponekad i da se donesu zajedničke političke odluke.
Na vašarima se kupuje i prodaje povoljnije nego u obične dane u prodavnicama. I odrasli i deca na vašarima nalaze zabavu. Vremenom je na vašarima bilo sve više muzike i sve više zabave, a prodaju i kupovinu robe su sve preuzimale robne kuće, tržni centri, stalne pijace. Današnji nastavak vašara su i razni festivali koji se organizuju po Srbiji, kao što su Guča i Egzit.
Vašari se u nekim mestima održavaju skoro svakog meseca, ali su najznačajniji oni koji se odvijaju jednom godišnje, i najčešće su vezani za crkvene praznike. Raspored vašara po gradovima i većim mestima u Srbiji nekad je svima bio poznat. Na čuvene vašare dolazi se i izdaleka.
Najveći broj vašara održava se u leto ili u ranu jesen.
izvor:srpskikod.org


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Milica. 196186489
Nama,gradjanima Brusa,vasar je svakoga dana.
| 2 -2
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE