SPC fotologo1

U starokalendarskim pravoslavnim crkvama, kakva je Srpska pravoslavna crkva /SPC/, danas 14. septembra počinje Nova liturgijska godina. Tokom istorije hrišćanstva nije bilo jedinstvenosti u tome od kada treba računati početak godine. Nekada je to bio mart, a potom Vaskrs. 

Sveti Amvrosije Mediolanski kaže da godinu treba početi u septembru, u slavu Svetog cara Konstantina, rođenog u Nišu. U Vizantiji je još dugo bilo dvoumljenja. Prvi i Šesti vaseljenski sabori smatraju da je dobro da se početak godine slavi u septembru, nalazeći za to biblijsko opravdanje. Jer, oko praznika jevrejske Nove godine, Isus Hristos, ušavši u sinagogu, oglasio je godinu milosti Gospodnje. 
Do vremena cara Dušana kod nas je bilo dokumenata, u kojima godina počinje u martu. 
Od 1989. godine ovaj dan se, na prijedlog vaseljenskog patrijarha, obilježava kao dan Tvari Božije, odnosno svega od Boga stvorenog. 
U hramovima se moli Gospodu da blagoslovi "venac godine" - da sačuva pravoslavlje u miru, da godina protekne dobro, da hristoljubivog vladara zemlje zaštiti i daruje mu pobedu nad protivnicima. 
Takođe se moli za pobedu nad krivoverstvom, za plodove zemaljske, zdrav vazduh, kišu sa nebesa, za izbavljenje od svih nevolja.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE